Menu

Proef: Gebakken lucht

Print Friendly, PDF & Email

gebakken-lucht

Wat heb je nodig?

  1. 3 dezelfde spekken
  2. liniaal
  3. bord (dat in de magnetron mag)
  4. magnetron

Wat gebeurt er?

Een siroop van suiker en water is de basis van de meeste snoepjes. Om spekjes te maken worden er kleine luchtbelletjes in de suikersiroop geklopt. Lucht zet uit als het warm wordt, en daardoor zet het spekje uit als je het verwarmt.
In de meeste spekjes zit gelatine. Gelatine bestaat uit lange, onzichtbaar dunne draden. Deze draden gaan om de luchtbelletjes heen zitten en hechten aan
elkaar. Hierdoor kunnen de luchtbelletjes niet in elkaar klappen of samengaan. De combinatie van de luchtbelletjes met het gelatinedradennetwerk maakt dat een spekje elastisch is. Trek ter vergelijking maar aan een gummibeertje, dat ook van gelatine gemaakt is.

Verder experimenteren?

  • Wat zie je als je de proef herhaalt met een spekje met een andere vorm?
    Wat gebeurt er met een (schuim)zoen in de magnetron?

Soortgelijke proefjes

Proef: Ballon op stok

Prik een ballon door met een satéprikker zonder dat de ballon leegloopt.
Lees meer

Proef: Ballonnetje oplaten

Blaas een ballon op met azijn en zuiveringszout.
Lees meer

Proef: Brandend suikerklontje

Laat een suikerklontje branden door hem in te wrijven met as.
Lees meer

Proef: Vreemd mengsel

Onderzoek of het mengsel van maïzena in water vast of vloeibaar is.
Lees meer

Proef: Geheime boodschap

Maak een onzichtbare tekening met citroensap, die je later weer zichtbaar maakt.
Lees meer

Proef: Knallende kurken

Schiet de kurk van een fles met azijn en zuiveringszout.
Lees meer