Menu

Proef: Aardappelpower

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Rauwe aardappel
  2. Gekookte aardappel (afgekoeld)
  3. Aardappelpuree (afgekoeld)
  4. Betadine (jodium)
  5. Aardappelmesje
  6. Snijplank
  7. Schoteltje
  8. Eetlepel

Wat gebeurt er?

De betadine kleurt op de gekookte aardappel blauw en op de rauwe aardappel nauwelijks. In aardappels zit zetmeel. Zetmeel en betadine kleuren samen blauw. Daardoor kun je met betadine laten zien dat ergens zetmeel in zit. In een rauwe aardappel zit het zetmeel nog in de cellen. Als je aardappels kookt, gaan de cellen kapot en komt het zetmeel vrij. De betadine kan in de rauwe aardappel niet bij het zetmeel komen en in een gekookte aardappel wel. Aardappelpuree wordt gemaakt van gekookte aardappelen. Daarom kleurt de betadine op de aardappelpuree ook blauw.

Verder experimenteren?

Niet alleen in aardappels zit zetmeel. Probeer ook eens of er zetmeel zit in brood, patatjes, beschuit, pasta, papier en melk.

Soortgelijke proefjes

hardofzachtwater

Proef: Hard of zacht water?

Onderzoek of zeep schuimt in hard water.
Lees meer
dansenderozijnen

Proef: Dansende rozijnen

Laat rozijnen dansen met azijn en soda.
Lees meer
haargel

Proef: Haargel

Maak je eigen haargel.
Lees meer
proefjePudding

Proef: Pudding?

Weet wat je in je pudding stopt!
Lees meer
rustroest

Proef: Rust roest

Onderzoek wat er nodig is voor het maken van roest.
Lees meer
suikerwater

Proef: Suikerwater

Stapel verschillend gekleurde laagjes suikerwater op elkaar.
Lees meer