Menu

Proef: Aardappelspons

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. aardappel
  2. water
  3. zout
  4. aardappelschilmesje
  5. eetlepel
  6. 2 limonadeglazen

Wat gebeurt er?

Het aardappelstukje in het zoute water is sponzig en iets gekrompen. Het aardappelstukje in het water zonder zout is groter geworden. Water met zout noemen we ook wel een zoutoplossing. Hoe meer zout erin zit, hoe ‘sterker’ de zoutoplossing is. Water wil graag naar de sterkste oplossing. In een aardappel zit ook water en zout. In het eerste glas wil het water uit de aardappel naar het zoute water, want deze is ‘sterker’. Daarom krimpt de aardappel en wordt hij sponzig. In het glas zonder zout wil het water in de aardappel, want nu is de zoutoplossing in de aardappel ‘sterker’. De aardappel wordt daarom groter.

Verder experimenteren?

  • Zou dit ook gebeuren als je stukjes komkommer of appel gebruikt?
  • Wat gebeurt er met de aardappel als je deze in water met een theelepel zout legt?

Soortgelijke proefjes

rodekool

Proef: Rode kool?

Verander de kleur van rodekoolsap met zuren en basen.
Lees meer
proefjeZoutwaterwortel

Proef: Zoutwaterwortel

Wat gebeurt er met een wortel in zout water?
Lees meer
Melkbeeldje

Proef: Melk + azijn = beeldje

Maak met melk en azijn een beeldje.
Lees meer
proefjeIJsklontje

Proef: Hangend ijsklontje

Water bevriezen buiten de ijskast, kan dat?!
Lees meer
ontwerptshirt

Proef: Ontwerp je eigen t-shirt

Versier een T-shirt met watervaste stift en ethanol.
Lees meer