Menu

Proef: Aardappelspons

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. aardappel
  2. water
  3. zout
  4. aardappelschilmesje
  5. eetlepel
  6. 2 limonadeglazen

Wat gebeurt er?

Het aardappelstukje in het zoute water is sponzig en iets gekrompen. Het aardappelstukje in het water zonder zout is groter geworden. Water met zout noemen we ook wel een zoutoplossing. Hoe meer zout erin zit, hoe ‘sterker’ de zoutoplossing is. Water wil graag naar de sterkste oplossing. In een aardappel zit ook water en zout. In het eerste glas wil het water uit de aardappel naar het zoute water, want deze is ‘sterker’. Daarom krimpt de aardappel en wordt hij sponzig. In het glas zonder zout wil het water in de aardappel, want nu is de zoutoplossing in de aardappel ‘sterker’. De aardappel wordt daarom groter.

Verder experimenteren?

  • Zou dit ook gebeuren als je stukjes komkommer of appel gebruikt?
  • Wat gebeurt er met de aardappel als je deze in water met een theelepel zout legt?

Soortgelijke proefjes

Koeienuier

Proef: Koeienuier

Blaas een rubber handschoen op met schoonmaakazijn en zuiveringszout.
Lees meer
badzout

Proef: Badzout

Maak zelf badzout met soda en geur- en kleurstof.
Lees meer
aardappelpower

Proef: Aardappelpower

Onderzoek het verschil tussen een rauwe en een gekookte aardappel.
Lees meer
proefjePudding

Proef: Pudding?

Weet wat je in je pudding stopt!
Lees meer
ingeklapteballon

Proef: Ingeklapte ballon

Laat een ballon inklappen door de lucht in de ballon af te koelen.
Lees meer
proefjeBallon

Proef: Ballonnetje blazen

Ballon blazen tot je niet meer kunt!
Lees meer