Menu

Proef: Aardappelspons

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. aardappel
  2. water
  3. zout
  4. aardappelschilmesje
  5. eetlepel
  6. 2 limonadeglazen

Wat gebeurt er?

Het aardappelstukje in het zoute water is sponzig en iets gekrompen. Het aardappelstukje in het water zonder zout is groter geworden. Water met zout noemen we ook wel een zoutoplossing. Hoe meer zout erin zit, hoe ‘sterker’ de zoutoplossing is. Water wil graag naar de sterkste oplossing. In een aardappel zit ook water en zout. In het eerste glas wil het water uit de aardappel naar het zoute water, want deze is ‘sterker’. Daarom krimpt de aardappel en wordt hij sponzig. In het glas zonder zout wil het water in de aardappel, want nu is de zoutoplossing in de aardappel ‘sterker’. De aardappel wordt daarom groter.

Verder experimenteren?

  • Zou dit ook gebeuren als je stukjes komkommer of appel gebruikt?
  • Wat gebeurt er met de aardappel als je deze in water met een theelepel zout legt?

Soortgelijke proefjes

proejeAppeltaart

Proef: Wel of geen appeltaart?

Kun je appeltaart maken zonder appel?
Lees meer
schilderenmetbloem

Proef: Schilderen met bloem

Maak zelf verf met bloem en verschillende soorten kleurstoffen.
Lees meer
proefjeZoetofzurematten

Proef: Zoete of zure matten?

Test of een zure mat echt zuur is.
Lees meer
Melkbeeldje

Proef: Melk + azijn = beeldje

Maak met melk en azijn een beeldje.
Lees meer
snoepjeschromatologie

Proef: Snoepjeschromatografie

Onderzoek of bruine en groene M&M's echt bruin en groen zijn.
Lees meer