Menu

Proef: Aardappelspons

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. aardappel
  2. water
  3. zout
  4. aardappelschilmesje
  5. eetlepel
  6. 2 limonadeglazen

Wat gebeurt er?

Het aardappelstukje in het zoute water is sponzig en iets gekrompen. Het aardappelstukje in het water zonder zout is groter geworden. Water met zout noemen we ook wel een zoutoplossing. Hoe meer zout erin zit, hoe ‘sterker’ de zoutoplossing is. Water wil graag naar de sterkste oplossing. In een aardappel zit ook water en zout. In het eerste glas wil het water uit de aardappel naar het zoute water, want deze is ‘sterker’. Daarom krimpt de aardappel en wordt hij sponzig. In het glas zonder zout wil het water in de aardappel, want nu is de zoutoplossing in de aardappel ‘sterker’. De aardappel wordt daarom groter.

Verder experimenteren?

  • Zou dit ook gebeuren als je stukjes komkommer of appel gebruikt?
  • Wat gebeurt er met de aardappel als je deze in water met een theelepel zout legt?

Soortgelijke proefjes

proefjeDorstig

Proef: Dorstig

Zie hoe zand water opneemt!
Lees meer
hardofzachtwater

Proef: Hard of zacht water?

Onderzoek of zeep schuimt in hard water.
Lees meer

Proef: Roomijs maken

Nederlanders eten per persoon zo’n zeven liter ijs per jaar. Dit is echter niets vergeleken met de Amerikanen die...
Lees meer
proefjeAppeleitje

Proef: Appeltje-eitje

Maak een stippel-ei!
Lees meer
ijsklontjeinolie

Proef: IJsklontje in olie

Onderzoek of ijsklontjes drijven of zinken in slaolie.3
Lees meer
ploffendemais -aanp

Proef: Ploffende maïs

Maak popcorn van maïs.
Lees meer