Proef: Chipstest
Wat heb je nodig?
- 6 gewone chips
- 6 oven chips
- water
- 2 theeglazen
- 2 theelepels
- waterkoker
Wat gebeurt er?
Door heet water over de chips te gieten, vallen de chips uit elkaar. Het zout en de smaakstoffen lossen op in het water. Ook het vet komt los van de stukjes chips en drijft bovenop het water. Dat komt omdat vet en water niet mengen en een liter vet minder weegt dan een liter water.
Voor bakken in de oven is minder vet nodig dan voor frituren. De hoeveelheid vet die in het glas met oven chips op het water drijft is daarom kleiner.
Gewone chips zijn gebakken schijfjes verse aardappel. Oven chips worden gemaakt van aardappelmeel. Dat mengt met water. Als je heet water op oven chips schenkt, ontstaat daarom een dikke brei.
Verder experimenteren?
- Maakt het merk of de smaak chips nog uit?
- Doe deze proef ook eens met light chips. Is er verschil met oven chips en gewone chips?
- Test op dezelfde wijze het vetgehalte in chocolade met de proef ‘Chocotest’