Menu

Proef: Chipstest

Print Friendly, PDF & Email

proef_chipstest

Wat heb je nodig?

  1. 6 gewone chips
  2. 6 oven chips
  3. water
  4. 2 theeglazen
  5. 2 theelepels
  6. waterkoker

Wat gebeurt er?

Door heet water over de chips te gieten, vallen de chips uit elkaar. Het zout en de smaakstoffen lossen op in het water. Ook het vet komt los van de stukjes chips en drijft bovenop het water. Dat komt omdat vet en water niet mengen en een liter vet minder weegt dan een liter water.
Voor bakken in de oven is minder vet nodig dan voor frituren. De hoeveelheid vet die in het glas met oven chips op het water drijft is daarom kleiner.
Gewone chips zijn gebakken schijfjes verse aardappel. Oven chips worden gemaakt van aardappelmeel. Dat mengt met water. Als je heet water op oven chips schenkt, ontstaat daarom een dikke brei.

Verder experimenteren?

  • Maakt het merk of de smaak chips nog uit?
  • Doe deze proef ook eens met light chips. Is er verschil met oven chips en gewone chips?
  • Test op dezelfde wijze het vetgehalte in chocolade met de proef ‘Chocotest’

Soortgelijke proefjes

aardappelpower

Proef: Aardappelpower

Onderzoek het verschil tussen een rauwe en een gekookte aardappel.
Lees meer
toverwater

Proef: Toverwater

Onderzoek of zwarte stiften echt zwart zijn.
Lees meer
Ballonnetjeoplaten

Proef: Ballonnetje oplaten

Blaas een ballon op met azijn en zuiveringszout.
Lees meer
shampoo

Proef: Shampoo

Maak zelf shampoo.
Lees meer
Ballonraket

Proef: Ballonraket

Maak een raket van een ballon!
Lees meer
proefjeSlurpendewortels

Proef: Slurpende wortels

Zie hoe planten en bomen water 'drinken'
Lees meer