Menu

Proef: Chipstest

Print Friendly, PDF & Email

proef_chipstest

Wat heb je nodig?

  1. 6 gewone chips
  2. 6 oven chips
  3. water
  4. 2 theeglazen
  5. 2 theelepels
  6. waterkoker

Wat gebeurt er?

Door heet water over de chips te gieten, vallen de chips uit elkaar. Het zout en de smaakstoffen lossen op in het water. Ook het vet komt los van de stukjes chips en drijft bovenop het water. Dat komt omdat vet en water niet mengen en een liter vet minder weegt dan een liter water.
Voor bakken in de oven is minder vet nodig dan voor frituren. De hoeveelheid vet die in het glas met oven chips op het water drijft is daarom kleiner.
Gewone chips zijn gebakken schijfjes verse aardappel. Oven chips worden gemaakt van aardappelmeel. Dat mengt met water. Als je heet water op oven chips schenkt, ontstaat daarom een dikke brei.

Verder experimenteren?

  • Maakt het merk of de smaak chips nog uit?
  • Doe deze proef ook eens met light chips. Is er verschil met oven chips en gewone chips?
  • Test op dezelfde wijze het vetgehalte in chocolade met de proef ‘Chocotest’

Soortgelijke proefjes

suikerwater

Proef: Suikerwater

Stapel verschillend gekleurde laagjes suikerwater op elkaar.
Lees meer
proefjeZoetofzurematten

Proef: Zoete of zure matten?

Test of een zure mat echt zuur is.
Lees meer
proefjeAppeleitje

Proef: Appeltje-eitje

Maak een stippel-ei!
Lees meer
schilderenmetbloem

Proef: Schilderen met bloem

Maak zelf verf met bloem en verschillende soorten kleurstoffen.
Lees meer
Stripje Etend waspoeder

Proef: Etend waspoeder

Hoe werkt waspoeder eigenlijk?
Lees meer
proejeAppeltaart

Proef: Wel of geen appeltaart?

Kun je appeltaart maken zonder appel?
Lees meer