Menu

Proef: Chocotest

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. 3 (thee)glazen
  2. 3 theelepels
  3. heet water (uit de kraan)
  4. melkchocolade
  5. pure chocolade
  6. witte chocolade

Wat gebeurt er?

In alle glazen zijn twee lagen ontstaan. Pure chocolade bestaat uit cacaopoeder, cacaoboter en suiker. In melkchocolade zit cacaopoeder, cacaoboter, suiker én melkpoeder. Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, suiker en melkpoeder.

In het hete water smelt de chocolade. Bij het afkoelen ontstaan er twee lagen: een waterlaag en een vetlaag. De vetlaag drijft op de waterlaag. In het water is de cacaopoeder, suiker en melkpoeder opgelost. In de bovenste laag zitten de vetten uit de cacaoboter en de melk. Hoe dikker de vetlaag, hoe vetter de chocolade is.

Verder experimenteren?

  • Maakt het merk van de chocolade nog uit?
  • Wat gebeurt er als je chocoladesaus gebruikt in plaats van een blokje?

Soortgelijke proefjes

op-je-gezondheid

Proef: Op je gezondheid

Onderzoek hoeveel vitamine C er in vruchtensap zit.
Lees meer
Hovercraft

Proef: Hovercraft

Maak je eigen hovercraft!
Lees meer
reuzegummi

Proef: Reuzegummi

Laat een gombeertje 4x zo groot worden.
Lees meer
blingbling

Proef: Bling bling

Maak zelf kristallen met bakpoeder.
Lees meer
schoonwater

Proef: Schoon water

Maak vervuild water weer schoon.
Lees meer
proejeAppeltaart

Proef: Wel of geen appeltaart?

Kun je appeltaart maken zonder appel?
Lees meer