Menu

Proef: Chocotest

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. 3 (thee)glazen
  2. 3 theelepels
  3. heet water (uit de kraan)
  4. melkchocolade
  5. pure chocolade
  6. witte chocolade

Wat gebeurt er?

In alle glazen zijn twee lagen ontstaan. Pure chocolade bestaat uit cacaopoeder, cacaoboter en suiker. In melkchocolade zit cacaopoeder, cacaoboter, suiker én melkpoeder. Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, suiker en melkpoeder.

In het hete water smelt de chocolade. Bij het afkoelen ontstaan er twee lagen: een waterlaag en een vetlaag. De vetlaag drijft op de waterlaag. In het water is de cacaopoeder, suiker en melkpoeder opgelost. In de bovenste laag zitten de vetten uit de cacaoboter en de melk. Hoe dikker de vetlaag, hoe vetter de chocolade is.

Verder experimenteren?

  • Maakt het merk van de chocolade nog uit?
  • Wat gebeurt er als je chocoladesaus gebruikt in plaats van een blokje?

Soortgelijke proefjes

colafontein

Proef: Colafontein

Maak een fontein van cola met mentos.
Lees meer
gipsenvoet

Proef: Gipsen voet

Maak een gipsen voetafdruk.
Lees meer
lavalamp

Proef: Lavalamp

Maak je eigen lavalamp met water, slaolie en een vitamine C bruistablet.
Lees meer
blingbling

Proef: Bling bling

Maak zelf kristallen met bakpoeder.
Lees meer
verfmaken

Proef: Verf maken? Een eitje!

Maak zelf verf met eigeel, water en crêpepapier.
Lees meer
proefjeZoetofzurematten

Proef: Zoete of zure matten?

Test of een zure mat echt zuur is.
Lees meer