Menu

Proef: Chocotest

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. 3 (thee)glazen
  2. 3 theelepels
  3. heet water (uit de kraan)
  4. melkchocolade
  5. pure chocolade
  6. witte chocolade

Wat gebeurt er?

In alle glazen zijn twee lagen ontstaan. Pure chocolade bestaat uit cacaopoeder, cacaoboter en suiker. In melkchocolade zit cacaopoeder, cacaoboter, suiker én melkpoeder. Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, suiker en melkpoeder.

In het hete water smelt de chocolade. Bij het afkoelen ontstaan er twee lagen: een waterlaag en een vetlaag. De vetlaag drijft op de waterlaag. In het water is de cacaopoeder, suiker en melkpoeder opgelost. In de bovenste laag zitten de vetten uit de cacaoboter en de melk. Hoe dikker de vetlaag, hoe vetter de chocolade is.

Verder experimenteren?

  • Maakt het merk van de chocolade nog uit?
  • Wat gebeurt er als je chocoladesaus gebruikt in plaats van een blokje?

Soortgelijke proefjes

op-je-gezondheid

Proef: Op je gezondheid

Onderzoek hoeveel vitamine C er in vruchtensap zit.
Lees meer
zoeteijsthee

Proef: Zoete ijsthee

Onderzoek of suiker anders smaakt als je het oplost in hete of koude thee.
Lees meer
vuurvastewaterballon

Proef: Vuurvaste waterballon

Laat zien dat een ballon met water erin niet klapt als je er een brandende lucifer onder houdt.
Lees meer
Peperenzoutscheiden

Proef: Peper en zout scheiden

Scheid peper van zout met een ballon.
Lees meer
Groeiende ballen

Proef: Groeiende ballen

Laat meelballen groeien!
Lees meer
proefjeM&Magie

Proef: M&Magie

Zie kleuren lopen
Lees meer