Menu

Proef: Chocotest

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. 3 (thee)glazen
  2. 3 theelepels
  3. heet water (uit de kraan)
  4. melkchocolade
  5. pure chocolade
  6. witte chocolade

Wat gebeurt er?

In alle glazen zijn twee lagen ontstaan. Pure chocolade bestaat uit cacaopoeder, cacaoboter en suiker. In melkchocolade zit cacaopoeder, cacaoboter, suiker én melkpoeder. Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, suiker en melkpoeder.

In het hete water smelt de chocolade. Bij het afkoelen ontstaan er twee lagen: een waterlaag en een vetlaag. De vetlaag drijft op de waterlaag. In het water is de cacaopoeder, suiker en melkpoeder opgelost. In de bovenste laag zitten de vetten uit de cacaoboter en de melk. Hoe dikker de vetlaag, hoe vetter de chocolade is.

Verder experimenteren?

  • Maakt het merk van de chocolade nog uit?
  • Wat gebeurt er als je chocoladesaus gebruikt in plaats van een blokje?

Soortgelijke proefjes

Rodespinazie

Proef: Rode spinazie?

Onderzoek of de kleurstof in spinazie groen of rood is.
Lees meer
op-je-gezondheid

Proef: Op je gezondheid

Onderzoek hoeveel vitamine C er in vruchtensap zit.
Lees meer
lavalamp

Proef: Lavalamp

Maak je eigen lavalamp met water, slaolie en een vitamine C bruistablet.
Lees meer
schoonwater

Proef: Schoon water

Maak vervuild water weer schoon.
Lees meer
Knallendekurken

Proef: Knallende kurken

Schiet de kurk van een fles met azijn en zuiveringszout.
Lees meer
toverwater

Proef: Toverwater

Onderzoek of zwarte stiften echt zwart zijn.
Lees meer