Menu

Proef: Chocotest

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. 3 (thee)glazen
  2. 3 theelepels
  3. heet water (uit de kraan)
  4. melkchocolade
  5. pure chocolade
  6. witte chocolade

Wat gebeurt er?

In alle glazen zijn twee lagen ontstaan. Pure chocolade bestaat uit cacaopoeder, cacaoboter en suiker. In melkchocolade zit cacaopoeder, cacaoboter, suiker én melkpoeder. Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, suiker en melkpoeder.

In het hete water smelt de chocolade. Bij het afkoelen ontstaan er twee lagen: een waterlaag en een vetlaag. De vetlaag drijft op de waterlaag. In het water is de cacaopoeder, suiker en melkpoeder opgelost. In de bovenste laag zitten de vetten uit de cacaoboter en de melk. Hoe dikker de vetlaag, hoe vetter de chocolade is.

Verder experimenteren?

  • Maakt het merk van de chocolade nog uit?
  • Wat gebeurt er als je chocoladesaus gebruikt in plaats van een blokje?

Soortgelijke proefjes

ingeklapteballon

Proef: Ingeklapte ballon

Laat een ballon inklappen door de lucht in de ballon af te koelen.
Lees meer
schilderenmetbloem

Proef: Schilderen met bloem

Maak zelf verf met bloem en verschillende soorten kleurstoffen.
Lees meer
lipgloss

Proef: Lipgloss

Maak lipgloss met honing, amandelolie en vaseline.
Lees meer
Onderwatervulkaan

Proef: Onderwatervulkaan

Ontdek waar warmte naar toe gaat!
Lees meer
Brandendsuikerklontje

Proef: Brandend suikerklontje

Laat een suikerklontje branden door hem in te wrijven met as.
Lees meer