Menu

Proef: Chocotest

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. 3 (thee)glazen
  2. 3 theelepels
  3. heet water (uit de kraan)
  4. melkchocolade
  5. pure chocolade
  6. witte chocolade

Wat gebeurt er?

In alle glazen zijn twee lagen ontstaan. Pure chocolade bestaat uit cacaopoeder, cacaoboter en suiker. In melkchocolade zit cacaopoeder, cacaoboter, suiker én melkpoeder. Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, suiker en melkpoeder.

In het hete water smelt de chocolade. Bij het afkoelen ontstaan er twee lagen: een waterlaag en een vetlaag. De vetlaag drijft op de waterlaag. In het water is de cacaopoeder, suiker en melkpoeder opgelost. In de bovenste laag zitten de vetten uit de cacaoboter en de melk. Hoe dikker de vetlaag, hoe vetter de chocolade is.

Verder experimenteren?

  • Maakt het merk van de chocolade nog uit?
  • Wat gebeurt er als je chocoladesaus gebruikt in plaats van een blokje?

Soortgelijke proefjes

Groeiende ballen

Proef: Groeiende ballen

Laat meelballen groeien!
Lees meer
ingeklapteballon

Proef: Ingeklapte ballon

Laat een ballon inklappen door de lucht in de ballon af te koelen.
Lees meer
rustroest

Proef: Rust roest

Onderzoek wat er nodig is voor het maken van roest.
Lees meer
schoonwater

Proef: Schoon water

Maak vervuild water weer schoon.
Lees meer
zonnemelk

Proef: Zonnemelk

Ontdek welke kleur melk in water heeft als je er met een zaklamp op schijnt.
Lees meer
ploffendemais -aanp

Proef: Ploffende maïs

Maak popcorn van maïs.
Lees meer