Menu

Proef: Chocotest

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. 3 (thee)glazen
  2. 3 theelepels
  3. heet water (uit de kraan)
  4. melkchocolade
  5. pure chocolade
  6. witte chocolade

Wat gebeurt er?

In alle glazen zijn twee lagen ontstaan. Pure chocolade bestaat uit cacaopoeder, cacaoboter en suiker. In melkchocolade zit cacaopoeder, cacaoboter, suiker én melkpoeder. Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, suiker en melkpoeder.

In het hete water smelt de chocolade. Bij het afkoelen ontstaan er twee lagen: een waterlaag en een vetlaag. De vetlaag drijft op de waterlaag. In het water is de cacaopoeder, suiker en melkpoeder opgelost. In de bovenste laag zitten de vetten uit de cacaoboter en de melk. Hoe dikker de vetlaag, hoe vetter de chocolade is.

Verder experimenteren?

  • Maakt het merk van de chocolade nog uit?
  • Wat gebeurt er als je chocoladesaus gebruikt in plaats van een blokje?

Soortgelijke proefjes

zoeteijsthee

Proef: Zoete ijsthee

Onderzoek of suiker anders smaakt als je het oplost in hete of koude thee.
Lees meer
proefjeBioplastic

Proef: Maak bioplastic

Maak je eigen bioplastic!
Lees meer
Koeienuier

Proef: Koeienuier

Blaas een rubber handschoen op met schoonmaakazijn en zuiveringszout.
Lees meer
blingbling

Proef: Bling bling

Maak zelf kristallen met bakpoeder.
Lees meer
Ballonnetjeoplaten

Proef: Ballonnetje oplaten

Blaas een ballon op met azijn en zuiveringszout.
Lees meer