Proef: Chocotest
Wat heb je nodig?
- 3 (thee)glazen
- 3 theelepels
- heet water (uit de kraan)
- melkchocolade
- pure chocolade
- witte chocolade
Wat gebeurt er?
In alle glazen zijn twee lagen ontstaan. Pure chocolade bestaat uit cacaopoeder, cacaoboter en suiker. In melkchocolade zit cacaopoeder, cacaoboter, suiker én melkpoeder. Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, suiker en melkpoeder.
In het hete water smelt de chocolade. Bij het afkoelen ontstaan er twee lagen: een waterlaag en een vetlaag. De vetlaag drijft op de waterlaag. In het water is de cacaopoeder, suiker en melkpoeder opgelost. In de bovenste laag zitten de vetten uit de cacaoboter en de melk. Hoe dikker de vetlaag, hoe vetter de chocolade is.
Verder experimenteren?
- Maakt het merk van de chocolade nog uit?
- Wat gebeurt er als je chocoladesaus gebruikt in plaats van een blokje?