Menu

Proef: Chocotest

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. 3 (thee)glazen
  2. 3 theelepels
  3. heet water (uit de kraan)
  4. melkchocolade
  5. pure chocolade
  6. witte chocolade

Wat gebeurt er?

In alle glazen zijn twee lagen ontstaan. Pure chocolade bestaat uit cacaopoeder, cacaoboter en suiker. In melkchocolade zit cacaopoeder, cacaoboter, suiker én melkpoeder. Witte chocolade wordt gemaakt van cacaoboter, suiker en melkpoeder.

In het hete water smelt de chocolade. Bij het afkoelen ontstaan er twee lagen: een waterlaag en een vetlaag. De vetlaag drijft op de waterlaag. In het water is de cacaopoeder, suiker en melkpoeder opgelost. In de bovenste laag zitten de vetten uit de cacaoboter en de melk. Hoe dikker de vetlaag, hoe vetter de chocolade is.

Verder experimenteren?

  • Maakt het merk van de chocolade nog uit?
  • Wat gebeurt er als je chocoladesaus gebruikt in plaats van een blokje?

Soortgelijke proefjes

ontwerptshirt

Proef: Ontwerp je eigen t-shirt

Versier een T-shirt met watervaste stift en ethanol.
Lees meer
schoonwater

Proef: Schoon water

Maak vervuild water weer schoon.
Lees meer
geheimeboodschap

Proef: Geheime boodschap

Maak een onzichtbare tekening met citroensap, die je later weer zichtbaar maakt.
Lees meer
Doorzichtigei

Proef: Doorzichtig ei

Los de schaal van een ei op in schoonmaakazijn.
Lees meer
haargel

Proef: Haargel

Maak je eigen haargel.
Lees meer
proefjeAppeleitje

Proef: Appeltje-eitje

Maak een stippel-ei!
Lees meer