Menu

Proef: Deegklei

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Tarwebloem
  2. Zout
  3. Kom
  4. Kopje
  5. Slaolie
  6. Eetlepel
  7. Water
  8. 3 kleuren voedingskleurstof (te koop bij toko, kookwinkel of via internet)

Wat gebeurt er?

Je hebt zelf deegklei gemaakt! Tarwe bevat gluten. Als je tarwebloem met water mengt, vormen de gluten een elastisch deeg. Het zout zorgt voor een stevig deeg en voor het vasthouden van water. Hierdoor droogt je deegklei minder snel uit. Verder bevat de deegklei slaolie om het soepel te maken en een kleurstof voor een mooie kleur. Hoewel je deegklei op brooddeeg lijkt, kun je het niet eten. Het is namelijk veel te zout.

Tips:

• Voeg 1 theelepel wijnsteenzuur (te koop via internet) toe om je klei lang houdbaar te maken.
• Bewaar je klei in een luchtdichte doos of zak in de koelkast.
• Een kunstwerk gemaakt dat je wilt bewaren? Zet het minimaal een uur in een oven van 100˚C.

Soortgelijke proefjes

hardofzachtwater

Proef: Hard of zacht water?

Onderzoek of zeep schuimt in hard water.
Lees meer
Brandendsuikerklontje

Proef: Brandend suikerklontje

Laat een suikerklontje branden door hem in te wrijven met as.
Lees meer
Omkeerwater

Proef: Omkeerwater

Ontdek hoe een glas water de wereld omdraait!
Lees meer
bruisendeballen

Proef: Bruisende ballen

Maak je eigen bruisballen voor in bad.
Lees meer
proefjeM&Magie

Proef: M&Magie

Zie kleuren lopen
Lees meer
ingeklapteballon

Proef: Ingeklapte ballon

Laat een ballon inklappen door de lucht in de ballon af te koelen.
Lees meer