Menu

Proef: Deegklei

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Tarwebloem
  2. Zout
  3. Kom
  4. Kopje
  5. Slaolie
  6. Eetlepel
  7. Water
  8. 3 kleuren voedingskleurstof (te koop bij toko, kookwinkel of via internet)

Wat gebeurt er?

Je hebt zelf deegklei gemaakt! Tarwe bevat gluten. Als je tarwebloem met water mengt, vormen de gluten een elastisch deeg. Het zout zorgt voor een stevig deeg en voor het vasthouden van water. Hierdoor droogt je deegklei minder snel uit. Verder bevat de deegklei slaolie om het soepel te maken en een kleurstof voor een mooie kleur. Hoewel je deegklei op brooddeeg lijkt, kun je het niet eten. Het is namelijk veel te zout.

Tips:

• Voeg 1 theelepel wijnsteenzuur (te koop via internet) toe om je klei lang houdbaar te maken.
• Bewaar je klei in een luchtdichte doos of zak in de koelkast.
• Een kunstwerk gemaakt dat je wilt bewaren? Zet het minimaal een uur in een oven van 100˚C.

Soortgelijke proefjes

reuzegummi

Proef: Reuzegummi

Laat een gombeertje 4x zo groot worden.
Lees meer
ploffendemais -aanp

Proef: Ploffende maïs

Maak popcorn van maïs.
Lees meer
Peperenzoutscheiden

Proef: Peper en zout scheiden

Scheid peper van zout met een ballon.
Lees meer
Doorzichtigei

Proef: Doorzichtig ei

Los de schaal van een ei op in schoonmaakazijn.
Lees meer
zoeteijsthee

Proef: Zoete ijsthee

Onderzoek of suiker anders smaakt als je het oplost in hete of koude thee.
Lees meer
vreemd-mengsel

Proef: Vreemd mengsel

Onderzoek of het mengsel van maïzena in water vast of vloeibaar is.
Lees meer