Menu

Proef: Deegklei

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Tarwebloem
  2. Zout
  3. Kom
  4. Kopje
  5. Slaolie
  6. Eetlepel
  7. Water
  8. 3 kleuren voedingskleurstof (te koop bij toko, kookwinkel of via internet)

Wat gebeurt er?

Je hebt zelf deegklei gemaakt! Tarwe bevat gluten. Als je tarwebloem met water mengt, vormen de gluten een elastisch deeg. Het zout zorgt voor een stevig deeg en voor het vasthouden van water. Hierdoor droogt je deegklei minder snel uit. Verder bevat de deegklei slaolie om het soepel te maken en een kleurstof voor een mooie kleur. Hoewel je deegklei op brooddeeg lijkt, kun je het niet eten. Het is namelijk veel te zout.

Tips:

• Voeg 1 theelepel wijnsteenzuur (te koop via internet) toe om je klei lang houdbaar te maken.
• Bewaar je klei in een luchtdichte doos of zak in de koelkast.
• Een kunstwerk gemaakt dat je wilt bewaren? Zet het minimaal een uur in een oven van 100˚C.

Soortgelijke proefjes

Ballonnetjeoplaten

Proef: Ballonnetje oplaten

Blaas een ballon op met azijn en zuiveringszout.
Lees meer
rodekool

Proef: Rode kool?

Verander de kleur van rodekoolsap met zuren en basen.
Lees meer
geheimeboodschap

Proef: Geheime boodschap

Maak een onzichtbare tekening met citroensap, die je later weer zichtbaar maakt.
Lees meer
vuurvastewaterballon

Proef: Vuurvaste waterballon

Laat zien dat een ballon met water erin niet klapt als je er een brandende lucifer onder houdt.
Lees meer
dansenderozijnen

Proef: Dansende rozijnen

Laat rozijnen dansen met azijn en soda.
Lees meer
Groeiende ballen

Proef: Groeiende ballen

Laat meelballen groeien!
Lees meer