Menu

Proef: Deegklei

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Tarwebloem
  2. Zout
  3. Kom
  4. Kopje
  5. Slaolie
  6. Eetlepel
  7. Water
  8. 3 kleuren voedingskleurstof (te koop bij toko, kookwinkel of via internet)

Wat gebeurt er?

Je hebt zelf deegklei gemaakt! Tarwe bevat gluten. Als je tarwebloem met water mengt, vormen de gluten een elastisch deeg. Het zout zorgt voor een stevig deeg en voor het vasthouden van water. Hierdoor droogt je deegklei minder snel uit. Verder bevat de deegklei slaolie om het soepel te maken en een kleurstof voor een mooie kleur. Hoewel je deegklei op brooddeeg lijkt, kun je het niet eten. Het is namelijk veel te zout.

Tips:

• Voeg 1 theelepel wijnsteenzuur (te koop via internet) toe om je klei lang houdbaar te maken.
• Bewaar je klei in een luchtdichte doos of zak in de koelkast.
• Een kunstwerk gemaakt dat je wilt bewaren? Zet het minimaal een uur in een oven van 100˚C.

Soortgelijke proefjes

proefjeBioplastic

Proef: Maak bioplastic

Maak je eigen bioplastic!
Lees meer
stralendwittewas

Proef: Stralend witte was

Laat je vinger in het donker oplichten.
Lees meer
sterkwater

Proef: Sterk water?

Ontdek wat er gebeurt als je afwasmiddel in water doet.
Lees meer
ingeklapteballon

Proef: Ingeklapte ballon

Laat een ballon inklappen door de lucht in de ballon af te koelen.
Lees meer
ijsklontjeinolie

Proef: IJsklontje in olie

Onderzoek of ijsklontjes drijven of zinken in slaolie.3
Lees meer
proefjeAppeleitje

Proef: Appeltje-eitje

Maak een stippel-ei!
Lees meer