Menu

Proef: Deegklei

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Tarwebloem
  2. Zout
  3. Kom
  4. Kopje
  5. Slaolie
  6. Eetlepel
  7. Water
  8. 3 kleuren voedingskleurstof (te koop bij toko, kookwinkel of via internet)

Wat gebeurt er?

Je hebt zelf deegklei gemaakt! Tarwe bevat gluten. Als je tarwebloem met water mengt, vormen de gluten een elastisch deeg. Het zout zorgt voor een stevig deeg en voor het vasthouden van water. Hierdoor droogt je deegklei minder snel uit. Verder bevat de deegklei slaolie om het soepel te maken en een kleurstof voor een mooie kleur. Hoewel je deegklei op brooddeeg lijkt, kun je het niet eten. Het is namelijk veel te zout.

Tips:

• Voeg 1 theelepel wijnsteenzuur (te koop via internet) toe om je klei lang houdbaar te maken.
• Bewaar je klei in een luchtdichte doos of zak in de koelkast.
• Een kunstwerk gemaakt dat je wilt bewaren? Zet het minimaal een uur in een oven van 100˚C.

Soortgelijke proefjes

DNAdetective

Proef: DNA-Detective

Maak je eigen DNA zichtbaar.
Lees meer
schoonwater

Proef: Schoon water

Maak vervuild water weer schoon.
Lees meer
plakkenmetmelk

Proef: Plakken met melk

Maak zelf lijm met water, melkpoeder, azijn en bakpoeder.
Lees meer
badzout

Proef: Badzout

Maak zelf badzout met soda en geur- en kleurstof.
Lees meer
Peperenzoutscheiden

Proef: Peper en zout scheiden

Scheid peper van zout met een ballon.
Lees meer
proef_schuimkunst

Proef: Schuimkunst

Maak een mooie tekening met scheerschuim.
Lees meer