Menu

Proef: Deegklei

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Tarwebloem
  2. Zout
  3. Kom
  4. Kopje
  5. Slaolie
  6. Eetlepel
  7. Water
  8. 3 kleuren voedingskleurstof (te koop bij toko, kookwinkel of via internet)

Wat gebeurt er?

Je hebt zelf deegklei gemaakt! Tarwe bevat gluten. Als je tarwebloem met water mengt, vormen de gluten een elastisch deeg. Het zout zorgt voor een stevig deeg en voor het vasthouden van water. Hierdoor droogt je deegklei minder snel uit. Verder bevat de deegklei slaolie om het soepel te maken en een kleurstof voor een mooie kleur. Hoewel je deegklei op brooddeeg lijkt, kun je het niet eten. Het is namelijk veel te zout.

Tips:

• Voeg 1 theelepel wijnsteenzuur (te koop via internet) toe om je klei lang houdbaar te maken.
• Bewaar je klei in een luchtdichte doos of zak in de koelkast.
• Een kunstwerk gemaakt dat je wilt bewaren? Zet het minimaal een uur in een oven van 100˚C.

Soortgelijke proefjes

zeepkunst

Proef: Zeepkunst

Maak je eigen zeepjes in leuke vormpjes.
Lees meer
Brandendsuikerklontje

Proef: Brandend suikerklontje

Laat een suikerklontje branden door hem in te wrijven met as.
Lees meer
toverwater

Proef: Toverwater

Onderzoek of zwarte stiften echt zwart zijn.
Lees meer
ploffendemais -aanp

Proef: Ploffende maïs

Maak popcorn van maïs.
Lees meer
Peperenzoutscheiden

Proef: Peper en zout scheiden

Scheid peper van zout met een ballon.
Lees meer
Koud kunstje

Proef: Koud kunstje

Kijk wat er gebeurt met mengsels in de vriezer!
Lees meer