Menu

Proef: Deegklei

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Tarwebloem
  2. Zout
  3. Kom
  4. Kopje
  5. Slaolie
  6. Eetlepel
  7. Water
  8. 3 kleuren voedingskleurstof (te koop bij toko, kookwinkel of via internet)

Wat gebeurt er?

Je hebt zelf deegklei gemaakt! Tarwe bevat gluten. Als je tarwebloem met water mengt, vormen de gluten een elastisch deeg. Het zout zorgt voor een stevig deeg en voor het vasthouden van water. Hierdoor droogt je deegklei minder snel uit. Verder bevat de deegklei slaolie om het soepel te maken en een kleurstof voor een mooie kleur. Hoewel je deegklei op brooddeeg lijkt, kun je het niet eten. Het is namelijk veel te zout.

Tips:

• Voeg 1 theelepel wijnsteenzuur (te koop via internet) toe om je klei lang houdbaar te maken.
• Bewaar je klei in een luchtdichte doos of zak in de koelkast.
• Een kunstwerk gemaakt dat je wilt bewaren? Zet het minimaal een uur in een oven van 100˚C.

Soortgelijke proefjes

zonnemelk

Proef: Zonnemelk

Ontdek welke kleur melk in water heeft als je er met een zaklamp op schijnt.
Lees meer
Schoongeld

Proef: Schoon geld

Laat doffe koperen munten weer glimmen met citroensap.
Lees meer
geheimeboodschap

Proef: Geheime boodschap

Maak een onzichtbare tekening met citroensap, die je later weer zichtbaar maakt.
Lees meer
hardofzachtwater

Proef: Hard of zacht water?

Onderzoek of zeep schuimt in hard water.
Lees meer
rustroest

Proef: Rust roest

Onderzoek wat er nodig is voor het maken van roest.
Lees meer
rodekool

Proef: Rode kool?

Verander de kleur van rodekoolsap met zuren en basen.
Lees meer