Menu

Proef: Deegklei

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Tarwebloem
  2. Zout
  3. Kom
  4. Kopje
  5. Slaolie
  6. Eetlepel
  7. Water
  8. 3 kleuren voedingskleurstof (te koop bij toko, kookwinkel of via internet)

Wat gebeurt er?

Je hebt zelf deegklei gemaakt! Tarwe bevat gluten. Als je tarwebloem met water mengt, vormen de gluten een elastisch deeg. Het zout zorgt voor een stevig deeg en voor het vasthouden van water. Hierdoor droogt je deegklei minder snel uit. Verder bevat de deegklei slaolie om het soepel te maken en een kleurstof voor een mooie kleur. Hoewel je deegklei op brooddeeg lijkt, kun je het niet eten. Het is namelijk veel te zout.

Tips:

• Voeg 1 theelepel wijnsteenzuur (te koop via internet) toe om je klei lang houdbaar te maken.
• Bewaar je klei in een luchtdichte doos of zak in de koelkast.
• Een kunstwerk gemaakt dat je wilt bewaren? Zet het minimaal een uur in een oven van 100˚C.

Soortgelijke proefjes

proefjeSlurpendewortels

Proef: Slurpende wortels

Zie hoe planten en bomen water 'drinken'
Lees meer
Omkeerwater

Proef: Omkeerwater

Ontdek hoe een glas water de wereld omdraait!
Lees meer
Stripje Dragend water

Proef: Dragend water

Kan een paperclip blijven drijven?
Lees meer
op-je-gezondheid

Proef: Op je gezondheid

Onderzoek hoeveel vitamine C er in vruchtensap zit.
Lees meer
zonnemelk

Proef: Zonnemelk

Ontdek welke kleur melk in water heeft als je er met een zaklamp op schijnt.
Lees meer