Menu

Proef: Deegklei

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Tarwebloem
  2. Zout
  3. Kom
  4. Kopje
  5. Slaolie
  6. Eetlepel
  7. Water
  8. 3 kleuren voedingskleurstof (te koop bij toko, kookwinkel of via internet)

Wat gebeurt er?

Je hebt zelf deegklei gemaakt! Tarwe bevat gluten. Als je tarwebloem met water mengt, vormen de gluten een elastisch deeg. Het zout zorgt voor een stevig deeg en voor het vasthouden van water. Hierdoor droogt je deegklei minder snel uit. Verder bevat de deegklei slaolie om het soepel te maken en een kleurstof voor een mooie kleur. Hoewel je deegklei op brooddeeg lijkt, kun je het niet eten. Het is namelijk veel te zout.

Tips:

• Voeg 1 theelepel wijnsteenzuur (te koop via internet) toe om je klei lang houdbaar te maken.
• Bewaar je klei in een luchtdichte doos of zak in de koelkast.
• Een kunstwerk gemaakt dat je wilt bewaren? Zet het minimaal een uur in een oven van 100˚C.

Soortgelijke proefjes

plakkenmetmelk

Proef: Plakken met melk

Maak zelf lijm met water, melkpoeder, azijn en bakpoeder.
Lees meer
Superslurpers

Proef: Superslurpers

Onderzoek wat er in luiers zit.
Lees meer
hardofzachtwater

Proef: Hard of zacht water?

Onderzoek of zeep schuimt in hard water.
Lees meer
vuurvastewaterballon

Proef: Vuurvaste waterballon

Laat zien dat een ballon met water erin niet klapt als je er een brandende lucifer onder houdt.
Lees meer
Rodespinazie

Proef: Rode spinazie?

Onderzoek of de kleurstof in spinazie groen of rood is.
Lees meer
Melkbeeldje

Proef: Melk + azijn = beeldje

Maak met melk en azijn een beeldje.
Lees meer