Menu

Proef: Deegklei

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Tarwebloem
  2. Zout
  3. Kom
  4. Kopje
  5. Slaolie
  6. Eetlepel
  7. Water
  8. 3 kleuren voedingskleurstof (te koop bij toko, kookwinkel of via internet)

Wat gebeurt er?

Je hebt zelf deegklei gemaakt! Tarwe bevat gluten. Als je tarwebloem met water mengt, vormen de gluten een elastisch deeg. Het zout zorgt voor een stevig deeg en voor het vasthouden van water. Hierdoor droogt je deegklei minder snel uit. Verder bevat de deegklei slaolie om het soepel te maken en een kleurstof voor een mooie kleur. Hoewel je deegklei op brooddeeg lijkt, kun je het niet eten. Het is namelijk veel te zout.

Tips:

• Voeg 1 theelepel wijnsteenzuur (te koop via internet) toe om je klei lang houdbaar te maken.
• Bewaar je klei in een luchtdichte doos of zak in de koelkast.
• Een kunstwerk gemaakt dat je wilt bewaren? Zet het minimaal een uur in een oven van 100˚C.

Soortgelijke proefjes

Ballonraket

Proef: Ballonraket

Maak een raket van een ballon!
Lees meer
proejeAppeltaart

Proef: Wel of geen appeltaart?

Kun je appeltaart maken zonder appel?
Lees meer
Stripje Caleidofoon

Proef: Caleidofoon

Maak van drie smartphones een caleidoscoop!
Lees meer
Schoongeld

Proef: Schoon geld

Laat doffe koperen munten weer glimmen met citroensap.
Lees meer
blingbling

Proef: Bling bling

Maak zelf kristallen met bakpoeder.
Lees meer