Menu

Proef: Deegklei

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Tarwebloem
  2. Zout
  3. Kom
  4. Kopje
  5. Slaolie
  6. Eetlepel
  7. Water
  8. 3 kleuren voedingskleurstof (te koop bij toko, kookwinkel of via internet)

Wat gebeurt er?

Je hebt zelf deegklei gemaakt! Tarwe bevat gluten. Als je tarwebloem met water mengt, vormen de gluten een elastisch deeg. Het zout zorgt voor een stevig deeg en voor het vasthouden van water. Hierdoor droogt je deegklei minder snel uit. Verder bevat de deegklei slaolie om het soepel te maken en een kleurstof voor een mooie kleur. Hoewel je deegklei op brooddeeg lijkt, kun je het niet eten. Het is namelijk veel te zout.

Tips:

• Voeg 1 theelepel wijnsteenzuur (te koop via internet) toe om je klei lang houdbaar te maken.
• Bewaar je klei in een luchtdichte doos of zak in de koelkast.
• Een kunstwerk gemaakt dat je wilt bewaren? Zet het minimaal een uur in een oven van 100˚C.

Soortgelijke proefjes

proefjeBallon

Proef: Ballonnetje blazen

Ballon blazen tot je niet meer kunt!
Lees meer
verfmaken

Proef: Verf maken? Een eitje!

Maak zelf verf met eigeel, water en crêpepapier.
Lees meer
proefjeCitroenbatterij

Proef: Citroenbatterij

Laat een lampje branden op citroenen!
Lees meer
Stripje Etend waspoeder

Proef: Etend waspoeder

Hoe werkt waspoeder eigenlijk?
Lees meer
Onderwatervulkaan

Proef: Onderwatervulkaan

Ontdek waar warmte naar toe gaat!
Lees meer
Peperenzoutscheiden

Proef: Peper en zout scheiden

Scheid peper van zout met een ballon.
Lees meer