Menu

Proef: Deegklei

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Tarwebloem
  2. Zout
  3. Kom
  4. Kopje
  5. Slaolie
  6. Eetlepel
  7. Water
  8. 3 kleuren voedingskleurstof (te koop bij toko, kookwinkel of via internet)

Wat gebeurt er?

Je hebt zelf deegklei gemaakt! Tarwe bevat gluten. Als je tarwebloem met water mengt, vormen de gluten een elastisch deeg. Het zout zorgt voor een stevig deeg en voor het vasthouden van water. Hierdoor droogt je deegklei minder snel uit. Verder bevat de deegklei slaolie om het soepel te maken en een kleurstof voor een mooie kleur. Hoewel je deegklei op brooddeeg lijkt, kun je het niet eten. Het is namelijk veel te zout.

Tips:

• Voeg 1 theelepel wijnsteenzuur (te koop via internet) toe om je klei lang houdbaar te maken.
• Bewaar je klei in een luchtdichte doos of zak in de koelkast.
• Een kunstwerk gemaakt dat je wilt bewaren? Zet het minimaal een uur in een oven van 100˚C.

Soortgelijke proefjes

reuzegummi

Proef: Reuzegummi

Laat een gombeertje 4x zo groot worden.
Lees meer
bruisendeballen

Proef: Bruisende ballen

Maak je eigen bruisballen voor in bad.
Lees meer
aardappelpower

Proef: Aardappelpower

Onderzoek het verschil tussen een rauwe en een gekookte aardappel.
Lees meer
Superslurpers

Proef: Superslurpers

Onderzoek wat er in luiers zit.
Lees meer
ontwerptshirt

Proef: Ontwerp je eigen t-shirt

Versier een T-shirt met watervaste stift en ethanol.
Lees meer
Onderwatervulkaan

Proef: Onderwatervulkaan

Ontdek waar warmte naar toe gaat!
Lees meer