Menu

Stappenplan voor kinderfeest vol wetenschap

Print Friendly, PDF & Email

In 10 stappen een geslaagd verjaardagsfeest!

01
Kies eerst een datum en bepaal wie je uit wilt nodigen. Een vuistregel is dat je evenveel kinderen uitnodigt als de leeftijd van de jarige.
02
Bepaal een thema met bijpassende proeven, zodat wetenschap echt voor de kinderen gaat leven. Uitgewerkte scheikundige thema’s met bijpassende proefjes en andere ideeën vind je in de kinderfeestgids.
Wil je andere proeven doen? Kijk dan bij de filter voor leuke proeven, bij de kinderpagina’s of kies één van de kinderlabproeven.
03
Verstuur een uitnodiging die past bij wetenschap, chemie en het thema. Print bijvoorbeeld één van de proeven van deze website op de voorkant van een kaart en print op de achterkant de uitnodiging.
04
Bepaal de opbouw van het feest. Tijdens een verjaardagsfeest zingen de kinderen de jarige toe, eten ze taart en pakt de jarige cadeau’s uit. Voor ideeën hoe je het verdere programma van een spetterend verjaardagsfeest in elkaar zet, bekijk het voorbeelddraaiboek.
05
Test alle gekozen proeven van te voren goed uit, eventueel samen met de jarige.
06
Hulp nodig? Het voorbereiden, klaarzetten en begeleiden van een kinderfeest is veel werk. Wellicht kun je een van de andere ouders vragen te helpen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Is de gemiddelde leeftijd vier jaar, reken dan drie begeleiders op acht kinderen, is de gemiddelde leeftijd tien, reken dan twee op acht.
07
Haal boodschappen in huis. Bekijk de praktische tips voor de boodschappen.
08
Veiligheid staat voorop. De proeven op deze website maken zoveel mogelijk gebruik van huis-, tuin- en keukenmaterialen. Het gebruik van deze materialen op de beschreven manier is veilig. Waarschuw de kinderen wel op tijd uit de weg te gaan bij de uitvoering van proeven waarbij veel gas ontstaat zoals de Colafontein, de Bruisraket of Ballonraket. Bij deze proeven gaan er veel spetters rondvliegen, dus raden we het gebruik van labbrillen aan. Let er ook op dat de kinderen niet eten en drinken tijdens het doen van proefjes en goed hun handen wassen na afloop.
09
Zeker niets vergeten? Klik hier voor een laatste checklist.
10
Geniet!