Menu

Proef: Pekel

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Water
  2. 6 ijsklontjes
  3. Zout
  4. Theedoek
  5. Eetlepel
  6. Hamer
  7. 2 bekers
  8. Thermometer
  9. Volwassene

Wat gebeurt er?

Het water in de beker met het zout heeft een veel lagere temperatuur dan het water zonder zout. Als je zout oplost in water, verlaag je het vriespunt van het water. Normaal bevriest water bij 0°C. Zout water bevriest bij een temperatuur lager dan 0°C. Het smelten van ijs kost energie. Warmte is een vorm van energie. Om te smelten haalt het ijs warmte uit het water en zo daalt de temperatuur van het water. Het water zonder zout kan niet kouder worden dan 0°C, want dan bevriest het water. Het water met zout bevriest niet bij 0°C en kan daarom wel kouder worden dan 0°C.  Hoe meer zout je in het water doet hoe lager het vriespunt wordt. Het vriespunt kan wel zakken tot -22°C.

Tip:

Zet een bakje met slagroom en vanillesuiker in de beker met het ijs-zoutwatermengsel en roer goed. Je zal zien dat het na een tijdje bevriest. Zo kun je zelf vanilleroomijs maken zonder vriezer.

Soortgelijke proefjes

Doorzichtigei

Proef: Doorzichtig ei

Los de schaal van een ei op in schoonmaakazijn.
Lees meer
Superslurpers

Proef: Superslurpers

Onderzoek wat er in luiers zit.
Lees meer

Proef: Roomijs maken

Nederlanders eten per persoon zo’n zeven liter ijs per jaar. Dit is echter niets vergeleken met de Amerikanen die...
Lees meer
plakkenmetmelk

Proef: Plakken met melk

Maak zelf lijm met water, melkpoeder, azijn en bakpoeder.
Lees meer
proef_bruisraket

Proef: Bruisraket

Schiet een raket af met een bruistablet.
Lees meer
Ballonraket

Proef: Ballonraket

Maak een raket van een ballon!
Lees meer