Proef: Pekel
Wat heb je nodig?
- Water
- 6 ijsklontjes
- Zout
- Theedoek
- Eetlepel
- Hamer
- 2 bekers
- Thermometer
- Volwassene
Wat gebeurt er?
Het water in de beker met het zout heeft een veel lagere temperatuur dan het water zonder zout. Als je zout oplost in water, verlaag je het vriespunt van het water. Normaal bevriest water bij 0°C. Zout water bevriest bij een temperatuur lager dan 0°C. Het smelten van ijs kost energie. Warmte is een vorm van energie. Om te smelten haalt het ijs warmte uit het water en zo daalt de temperatuur van het water. Het water zonder zout kan niet kouder worden dan 0°C, want dan bevriest het water. Het water met zout bevriest niet bij 0°C en kan daarom wel kouder worden dan 0°C. Hoe meer zout je in het water doet hoe lager het vriespunt wordt. Het vriespunt kan wel zakken tot -22°C.
Tip:
Zet een bakje met slagroom en vanillesuiker in de beker met het ijs-zoutwatermengsel en roer goed. Je zal zien dat het na een tijdje bevriest. Zo kun je zelf vanilleroomijs maken zonder vriezer.