Menu

Proef: Pekel

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Water
  2. 6 ijsklontjes
  3. Zout
  4. Theedoek
  5. Eetlepel
  6. Hamer
  7. 2 bekers
  8. Thermometer
  9. Volwassene

Wat gebeurt er?

Het water in de beker met het zout heeft een veel lagere temperatuur dan het water zonder zout. Als je zout oplost in water, verlaag je het vriespunt van het water. Normaal bevriest water bij 0°C. Zout water bevriest bij een temperatuur lager dan 0°C. Het smelten van ijs kost energie. Warmte is een vorm van energie. Om te smelten haalt het ijs warmte uit het water en zo daalt de temperatuur van het water. Het water zonder zout kan niet kouder worden dan 0°C, want dan bevriest het water. Het water met zout bevriest niet bij 0°C en kan daarom wel kouder worden dan 0°C.  Hoe meer zout je in het water doet hoe lager het vriespunt wordt. Het vriespunt kan wel zakken tot -22°C.

Tip:

Zet een bakje met slagroom en vanillesuiker in de beker met het ijs-zoutwatermengsel en roer goed. Je zal zien dat het na een tijdje bevriest. Zo kun je zelf vanilleroomijs maken zonder vriezer.

Soortgelijke proefjes

op-je-gezondheid

Proef: Op je gezondheid

Onderzoek hoeveel vitamine C er in vruchtensap zit.
Lees meer
proejeAppeltaart

Proef: Wel of geen appeltaart?

Kun je appeltaart maken zonder appel?
Lees meer
dansenderozijnen

Proef: Dansende rozijnen

Laat rozijnen dansen met azijn en soda.
Lees meer
lavalamp

Proef: Lavalamp

Maak je eigen lavalamp met water, slaolie en een vitamine C bruistablet.
Lees meer
snoepjeschromatologie

Proef: Snoepjeschromatografie

Onderzoek of bruine en groene M&M's echt bruin en groen zijn.
Lees meer
proefjePudding

Proef: Pudding?

Weet wat je in je pudding stopt!
Lees meer