Menu

Proef: Pekel

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Water
  2. 6 ijsklontjes
  3. Zout
  4. Theedoek
  5. Eetlepel
  6. Hamer
  7. 2 bekers
  8. Thermometer
  9. Volwassene

Wat gebeurt er?

Het water in de beker met het zout heeft een veel lagere temperatuur dan het water zonder zout. Als je zout oplost in water, verlaag je het vriespunt van het water. Normaal bevriest water bij 0°C. Zout water bevriest bij een temperatuur lager dan 0°C. Het smelten van ijs kost energie. Warmte is een vorm van energie. Om te smelten haalt het ijs warmte uit het water en zo daalt de temperatuur van het water. Het water zonder zout kan niet kouder worden dan 0°C, want dan bevriest het water. Het water met zout bevriest niet bij 0°C en kan daarom wel kouder worden dan 0°C.  Hoe meer zout je in het water doet hoe lager het vriespunt wordt. Het vriespunt kan wel zakken tot -22°C.

Tip:

Zet een bakje met slagroom en vanillesuiker in de beker met het ijs-zoutwatermengsel en roer goed. Je zal zien dat het na een tijdje bevriest. Zo kun je zelf vanilleroomijs maken zonder vriezer.

Soortgelijke proefjes

schilderenmetbloem

Proef: Schilderen met bloem

Maak zelf verf met bloem en verschillende soorten kleurstoffen.
Lees meer
proefjeBrooddaarzitwatin

Proef: Brood, daar zit wat in

Ontdek dat je met brood kunt gummen!
Lees meer
haargel

Proef: Haargel

Maak je eigen haargel.
Lees meer
stralendwittewas

Proef: Stralend witte was

Laat je vinger in het donker oplichten.
Lees meer
waterig

Proef: Waterig

Toon aan of ergens water in zit met custardpoeder.
Lees meer
hardofzachtwater

Proef: Hard of zacht water?

Onderzoek of zeep schuimt in hard water.
Lees meer