Menu

Proef: Ploffende maïs

Print Friendly, PDF & Email

ploffendemais -aanp

Wat heb je nodig?

  1. Gedroogde maïskolf (Te koop bij de dierenwinkel, losse maïskorrels mag ook. Doe losse maïskorrels wel in een magnetronschaaltje.)
  2. Ovenwanten
  3. Magnetron

Wat gebeurt er?

De maïskorrels zijn opengebarsten en er is schuim uitgekomen. De meeste korrels zijn zelfs losgekomen van de maïskolf. In iedere maïskorrel zit zetmeel en een beetje water. Als de maïskorrels warm worden, gaat het water koken en ontstaat er stoom. Stoom heeft meer ruimte nodig dan water. Daardoor scheurt de schil van de maïskorrel open en komt het zetmeel schuimend naar buiten. Door de warmte is het zetmeel gaar geworden en kun je de popcorn opeten.

Tip:

Verdeel de popcorn over 2 bakjes. Doe in beide bakjes 10 druppels slaolie. Doe in het ene bakje een theelepel zout en in het andere bakje een theelepel suiker. Proef de popcorn. Welke vind jij het lekkerst?

Weetje:

Wist je dat er in Mexico fossielen zijn gevonden van popcorn die wel 80.000 jaar oud zijn?

Zie ook het weetje en de kinderpagina:

Plastic
Sanne tankt biobrandstof

Soortgelijke proefjes

stralendwittewas

Proef: Stralend witte was

Laat je vinger in het donker oplichten.
Lees meer
Koeienuier

Proef: Koeienuier

Blaas een rubber handschoen op met schoonmaakazijn en zuiveringszout.
Lees meer
warmenkoudwater

Proef: Warm en koud water

Onderzoek of kleurstof sneller oplost in warm water of koud water.
Lees meer
waterig

Proef: Waterig

Toon aan of ergens water in zit met custardpoeder.
Lees meer
toverwater

Proef: Toverwater

Onderzoek of zwarte stiften echt zwart zijn.
Lees meer
Stripje Toffethee

Proef: Toffeethee

Zie hoe snel toffee oplost!
Lees meer