Menu

Proef: Ploffende maïs

Print Friendly, PDF & Email

ploffendemais -aanp

Wat heb je nodig?

  1. Gedroogde maïskolf (Te koop bij de dierenwinkel, losse maïskorrels mag ook. Doe losse maïskorrels wel in een magnetronschaaltje.)
  2. Ovenwanten
  3. Magnetron

Wat gebeurt er?

De maïskorrels zijn opengebarsten en er is schuim uitgekomen. De meeste korrels zijn zelfs losgekomen van de maïskolf. In iedere maïskorrel zit zetmeel en een beetje water. Als de maïskorrels warm worden, gaat het water koken en ontstaat er stoom. Stoom heeft meer ruimte nodig dan water. Daardoor scheurt de schil van de maïskorrel open en komt het zetmeel schuimend naar buiten. Door de warmte is het zetmeel gaar geworden en kun je de popcorn opeten.

Tip:

Verdeel de popcorn over 2 bakjes. Doe in beide bakjes 10 druppels slaolie. Doe in het ene bakje een theelepel zout en in het andere bakje een theelepel suiker. Proef de popcorn. Welke vind jij het lekkerst?

Weetje:

Wist je dat er in Mexico fossielen zijn gevonden van popcorn die wel 80.000 jaar oud zijn?

Zie ook het weetje en de kinderpagina:

Plastic
Sanne tankt biobrandstof

Soortgelijke proefjes

onderofbovenwater

Proef: Onder of boven water?

Stapel vloeistoffen van verschillende dichtheid in een glas of buisje.
Lees meer
Koud kunstje

Proef: Koud kunstje

Kijk wat er gebeurt met mengsels in de vriezer!
Lees meer
rodekool

Proef: Rode kool?

Verander de kleur van rodekoolsap met zuren en basen.
Lees meer
sterkwater

Proef: Sterk water?

Ontdek wat er gebeurt als je afwasmiddel in water doet.
Lees meer
aardappelpower

Proef: Aardappelpower

Onderzoek het verschil tussen een rauwe en een gekookte aardappel.
Lees meer
Ballonraket

Proef: Ballonraket

Maak een raket van een ballon!
Lees meer