Proef: Ploffende maïs
Wat heb je nodig?
- Gedroogde maïskolf (Te koop bij de dierenwinkel, losse maïskorrels mag ook. Doe losse maïskorrels wel in een magnetronschaaltje.)
- Ovenwanten
- Magnetron
Wat gebeurt er?
De maïskorrels zijn opengebarsten en er is schuim uitgekomen. De meeste korrels zijn zelfs losgekomen van de maïskolf. In iedere maïskorrel zit zetmeel en een beetje water. Als de maïskorrels warm worden, gaat het water koken en ontstaat er stoom. Stoom heeft meer ruimte nodig dan water. Daardoor scheurt de schil van de maïskorrel open en komt het zetmeel schuimend naar buiten. Door de warmte is het zetmeel gaar geworden en kun je de popcorn opeten.
Tip:
Verdeel de popcorn over 2 bakjes. Doe in beide bakjes 10 druppels slaolie. Doe in het ene bakje een theelepel zout en in het andere bakje een theelepel suiker. Proef de popcorn. Welke vind jij het lekkerst?
Weetje:
Wist je dat er in Mexico fossielen zijn gevonden van popcorn die wel 80.000 jaar oud zijn?