Menu

Proef: Gebakken lucht

Print Friendly, PDF & Email

gebakken-lucht

Wat heb je nodig?

  1. 3 dezelfde spekken
  2. liniaal
  3. bord (dat in de magnetron mag)
  4. magnetron

Wat gebeurt er?

Een siroop van suiker en water is de basis van de meeste snoepjes. Om spekjes te maken worden er kleine luchtbelletjes in de suikersiroop geklopt. Lucht zet uit als het warm wordt, en daardoor zet het spekje uit als je het verwarmt.
In de meeste spekjes zit gelatine. Gelatine bestaat uit lange, onzichtbaar dunne draden. Deze draden gaan om de luchtbelletjes heen zitten en hechten aan
elkaar. Hierdoor kunnen de luchtbelletjes niet in elkaar klappen of samengaan. De combinatie van de luchtbelletjes met het gelatinedradennetwerk maakt dat een spekje elastisch is. Trek ter vergelijking maar aan een gummibeertje, dat ook van gelatine gemaakt is.

Verder experimenteren?

  • Wat zie je als je de proef herhaalt met een spekje met een andere vorm?
    Wat gebeurt er met een (schuim)zoen in de magnetron?

Soortgelijke proefjes

snoepjeschromatologie

Proef: Snoepjeschromatografie

Onderzoek of bruine en groene M&M's echt bruin en groen zijn.
Lees meer
haargel

Proef: Haargel

Maak je eigen haargel.
Lees meer
Groeiende ballen

Proef: Groeiende ballen

Laat meelballen groeien!
Lees meer
colafontein

Proef: Colafontein

Maak een fontein van cola met mentos.
Lees meer
proef_schuimkunst

Proef: Schuimkunst

Maak een mooie tekening met scheerschuim.
Lees meer