Menu

Proef: Gebakken lucht

Print Friendly, PDF & Email

gebakken-lucht

Wat heb je nodig?

  1. 3 dezelfde spekken
  2. liniaal
  3. bord (dat in de magnetron mag)
  4. magnetron

Wat gebeurt er?

Een siroop van suiker en water is de basis van de meeste snoepjes. Om spekjes te maken worden er kleine luchtbelletjes in de suikersiroop geklopt. Lucht zet uit als het warm wordt, en daardoor zet het spekje uit als je het verwarmt.
In de meeste spekjes zit gelatine. Gelatine bestaat uit lange, onzichtbaar dunne draden. Deze draden gaan om de luchtbelletjes heen zitten en hechten aan
elkaar. Hierdoor kunnen de luchtbelletjes niet in elkaar klappen of samengaan. De combinatie van de luchtbelletjes met het gelatinedradennetwerk maakt dat een spekje elastisch is. Trek ter vergelijking maar aan een gummibeertje, dat ook van gelatine gemaakt is.

Verder experimenteren?

  • Wat zie je als je de proef herhaalt met een spekje met een andere vorm?
    Wat gebeurt er met een (schuim)zoen in de magnetron?

Soortgelijke proefjes

snoepjeschromatologie

Proef: Snoepjeschromatografie

Onderzoek of bruine en groene M&M's echt bruin en groen zijn.
Lees meer
Winegums

Proef: Winegums

Maak je eigen winegums!
Lees meer
verfmaken

Proef: Verf maken? Een eitje!

Maak zelf verf met eigeel, water en crêpepapier.
Lees meer
proefjeDeegklei

Proef: Deegklei

Maak je eigen deegklei!
Lees meer
ontwerptshirt

Proef: Ontwerp je eigen t-shirt

Versier een T-shirt met watervaste stift en ethanol.
Lees meer
Stripje Vette veren

Proef: Vette veren

Hoe blijft een pinguïn droog?
Lees meer