Menu

Proef: Gebakken lucht

Print Friendly, PDF & Email

gebakken-lucht

Wat heb je nodig?

  1. 3 dezelfde spekken
  2. liniaal
  3. bord (dat in de magnetron mag)
  4. magnetron

Wat gebeurt er?

Een siroop van suiker en water is de basis van de meeste snoepjes. Om spekjes te maken worden er kleine luchtbelletjes in de suikersiroop geklopt. Lucht zet uit als het warm wordt, en daardoor zet het spekje uit als je het verwarmt.
In de meeste spekjes zit gelatine. Gelatine bestaat uit lange, onzichtbaar dunne draden. Deze draden gaan om de luchtbelletjes heen zitten en hechten aan
elkaar. Hierdoor kunnen de luchtbelletjes niet in elkaar klappen of samengaan. De combinatie van de luchtbelletjes met het gelatinedradennetwerk maakt dat een spekje elastisch is. Trek ter vergelijking maar aan een gummibeertje, dat ook van gelatine gemaakt is.

Verder experimenteren?

  • Wat zie je als je de proef herhaalt met een spekje met een andere vorm?
    Wat gebeurt er met een (schuim)zoen in de magnetron?

Soortgelijke proefjes

Stripje Etend waspoeder

Proef: Etend waspoeder

Hoe werkt waspoeder eigenlijk?
Lees meer
waterstroom

Proef: Waterstroom

Maak zelf de lucht uit het zwembad na.
Lees meer
lipgloss

Proef: Lipgloss

Maak lipgloss met honing, amandelolie en vaseline.
Lees meer
aardappelpower

Proef: Aardappelpower

Onderzoek het verschil tussen een rauwe en een gekookte aardappel.
Lees meer
proefjeBioplastic

Proef: Maak bioplastic

Maak je eigen bioplastic!
Lees meer
snoepjeschromatologie

Proef: Snoepjeschromatografie

Onderzoek of bruine en groene M&M's echt bruin en groen zijn.
Lees meer