Menu

Proef: Gebakken lucht

Print Friendly, PDF & Email

gebakken-lucht

Wat heb je nodig?

  1. 3 dezelfde spekken
  2. liniaal
  3. bord (dat in de magnetron mag)
  4. magnetron

Wat gebeurt er?

Een siroop van suiker en water is de basis van de meeste snoepjes. Om spekjes te maken worden er kleine luchtbelletjes in de suikersiroop geklopt. Lucht zet uit als het warm wordt, en daardoor zet het spekje uit als je het verwarmt.
In de meeste spekjes zit gelatine. Gelatine bestaat uit lange, onzichtbaar dunne draden. Deze draden gaan om de luchtbelletjes heen zitten en hechten aan
elkaar. Hierdoor kunnen de luchtbelletjes niet in elkaar klappen of samengaan. De combinatie van de luchtbelletjes met het gelatinedradennetwerk maakt dat een spekje elastisch is. Trek ter vergelijking maar aan een gummibeertje, dat ook van gelatine gemaakt is.

Verder experimenteren?

  • Wat zie je als je de proef herhaalt met een spekje met een andere vorm?
    Wat gebeurt er met een (schuim)zoen in de magnetron?

Soortgelijke proefjes

warmenkoudwater

Proef: Warm en koud water

Onderzoek of kleurstof sneller oplost in warm water of koud water.
Lees meer
Melkbeeldje

Proef: Melk + azijn = beeldje

Maak met melk en azijn een beeldje.
Lees meer
proefjeZoetofzurematten

Proef: Zoete of zure matten?

Test of een zure mat echt zuur is.
Lees meer
proefjeAppeleitje

Proef: Appeltje-eitje

Maak een stippel-ei!
Lees meer
proefjePudding

Proef: Pudding?

Weet wat je in je pudding stopt!
Lees meer
Stripje Dragend water

Proef: Dragend water

Kan een paperclip blijven drijven?
Lees meer