Menu

Proef: Pudding?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. banaan
  2. 2 kiwi’s
  3. 2 vorken
  4. 2 lepels
  5. 2 borden
  6. 2 limonadeglazen
  7. 4 blaadjes gelatine
  8. schaaltje
  9. koud water
  10. heet water uit de kraan
  11. maatbeker

Wat gebeurt er?

Bij het afkoelen vormt gelatine met water een gel. In het glas met de banaan is daardoor een puddinkje ontstaan. In het glas met de kiwi’s is het mengsel nog vloeibaar. In kiwi’s zitten enzymen die ervoor zorgen dat de gelatine geen gel vormt. In bananen zitten deze enzymen niet, daarom kan de gelatine wel een gel vormen. Met bananen kun je dus lekkere taartjes en pudding maken, maar met kiwi’s niet.

Wist je dat…

  • verse ananas, papaja en vijgen ook deze enzymen bevatten waardoor gelatine geen gel kan vormen met water?
  • gelatine wordt gemaakt uit de botten en de huid van dieren?
  • gelatine ook gebruikt wordt voor het maken van snoepjes, medicijnen en make-up?
  • Soortgelijke proefjes

    rustroest

    Proef: Rust roest

    Onderzoek wat er nodig is voor het maken van roest.
    Lees meer
    proefjeDeegklei

    Proef: Deegklei

    Maak je eigen deegklei!
    Lees meer
    Stripje Toffethee

    Proef: Toffeethee

    Zie hoe snel toffee oplost!
    Lees meer
    Ballonnetjeoplaten

    Proef: Ballonnetje oplaten

    Blaas een ballon op met azijn en zuiveringszout.
    Lees meer
    Brandendsuikerklontje

    Proef: Brandend suikerklontje

    Laat een suikerklontje branden door hem in te wrijven met as.
    Lees meer
    zilverpoetsen

    Proef: Zilver poetsen

    Laat zilveren voorwerpen glimmen zonder te poetsen.
    Lees meer