Menu

Proef: Pudding?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. banaan
  2. 2 kiwi’s
  3. 2 vorken
  4. 2 lepels
  5. 2 borden
  6. 2 limonadeglazen
  7. 4 blaadjes gelatine
  8. schaaltje
  9. koud water
  10. heet water uit de kraan
  11. maatbeker

Wat gebeurt er?

Bij het afkoelen vormt gelatine met water een gel. In het glas met de banaan is daardoor een puddinkje ontstaan. In het glas met de kiwi’s is het mengsel nog vloeibaar. In kiwi’s zitten enzymen die ervoor zorgen dat de gelatine geen gel vormt. In bananen zitten deze enzymen niet, daarom kan de gelatine wel een gel vormen. Met bananen kun je dus lekkere taartjes en pudding maken, maar met kiwi’s niet.

Wist je dat…

  • verse ananas, papaja en vijgen ook deze enzymen bevatten waardoor gelatine geen gel kan vormen met water?
  • gelatine wordt gemaakt uit de botten en de huid van dieren?
  • gelatine ook gebruikt wordt voor het maken van snoepjes, medicijnen en make-up?
  • Soortgelijke proefjes

    Stripje Toffethee

    Proef: Toffeethee

    Zie hoe snel toffee oplost!
    Lees meer
    Groeiende ballen

    Proef: Groeiende ballen

    Laat meelballen groeien!
    Lees meer
    waterstroom

    Proef: Waterstroom

    Maak zelf de lucht uit het zwembad na.
    Lees meer
    Doorzichtigei

    Proef: Doorzichtig ei

    Los de schaal van een ei op in schoonmaakazijn.
    Lees meer
    colafontein

    Proef: Colafontein

    Maak een fontein van cola met mentos.
    Lees meer
    Stripje Glitterbol

    Proef: Glitterbol

    Maak je eigen glitterbol!
    Lees meer