Menu

Proef: Pudding?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. banaan
  2. 2 kiwi’s
  3. 2 vorken
  4. 2 lepels
  5. 2 borden
  6. 2 limonadeglazen
  7. 4 blaadjes gelatine
  8. schaaltje
  9. koud water
  10. heet water uit de kraan
  11. maatbeker

Wat gebeurt er?

Bij het afkoelen vormt gelatine met water een gel. In het glas met de banaan is daardoor een puddinkje ontstaan. In het glas met de kiwi’s is het mengsel nog vloeibaar. In kiwi’s zitten enzymen die ervoor zorgen dat de gelatine geen gel vormt. In bananen zitten deze enzymen niet, daarom kan de gelatine wel een gel vormen. Met bananen kun je dus lekkere taartjes en pudding maken, maar met kiwi’s niet.

Wist je dat…

  • verse ananas, papaja en vijgen ook deze enzymen bevatten waardoor gelatine geen gel kan vormen met water?
  • gelatine wordt gemaakt uit de botten en de huid van dieren?
  • gelatine ook gebruikt wordt voor het maken van snoepjes, medicijnen en make-up?
  • Soortgelijke proefjes

    Brandendsuikerklontje

    Proef: Brandend suikerklontje

    Laat een suikerklontje branden door hem in te wrijven met as.
    Lees meer
    Kettingreactie

    Proef: Kettingreactie

    Giet vloeistof van de ene in de andere beker en verander zo steeds de kleur van de vloeistof.
    Lees meer
    Schoongeld

    Proef: Schoon geld

    Laat doffe koperen munten weer glimmen met citroensap.
    Lees meer
    bruisendeballen

    Proef: Bruisende ballen

    Maak je eigen bruisballen voor in bad.
    Lees meer
    proefjeBrooddaarzitwatin

    Proef: Brood, daar zit wat in

    Ontdek dat je met brood kunt gummen!
    Lees meer
    ijsklontjeinolie

    Proef: IJsklontje in olie

    Onderzoek of ijsklontjes drijven of zinken in slaolie.3
    Lees meer