Menu

Proef: Pudding?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. banaan
  2. 2 kiwi’s
  3. 2 vorken
  4. 2 lepels
  5. 2 borden
  6. 2 limonadeglazen
  7. 4 blaadjes gelatine
  8. schaaltje
  9. koud water
  10. heet water uit de kraan
  11. maatbeker

Wat gebeurt er?

Bij het afkoelen vormt gelatine met water een gel. In het glas met de banaan is daardoor een puddinkje ontstaan. In het glas met de kiwi’s is het mengsel nog vloeibaar. In kiwi’s zitten enzymen die ervoor zorgen dat de gelatine geen gel vormt. In bananen zitten deze enzymen niet, daarom kan de gelatine wel een gel vormen. Met bananen kun je dus lekkere taartjes en pudding maken, maar met kiwi’s niet.

Wist je dat…

  • verse ananas, papaja en vijgen ook deze enzymen bevatten waardoor gelatine geen gel kan vormen met water?
  • gelatine wordt gemaakt uit de botten en de huid van dieren?
  • gelatine ook gebruikt wordt voor het maken van snoepjes, medicijnen en make-up?
  • Soortgelijke proefjes

    Stripje Toffethee

    Proef: Toffeethee

    Zie hoe snel toffee oplost!
    Lees meer
    proefjeIJsklontje

    Proef: Hangend ijsklontje

    Water bevriezen buiten de ijskast, kan dat?!
    Lees meer
    Onderwatervulkaan

    Proef: Onderwatervulkaan

    Ontdek waar warmte naar toe gaat!
    Lees meer
    proefjeZoetofzurematten

    Proef: Zoete of zure matten?

    Test of een zure mat echt zuur is.
    Lees meer
    Stripje Smeltgel

    Proef: Smeltgel

    Laat gel verdwijnen!
    Lees meer
    shampoo

    Proef: Shampoo

    Maak zelf shampoo.
    Lees meer