Menu

Proef: Pudding?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. banaan
  2. 2 kiwi’s
  3. 2 vorken
  4. 2 lepels
  5. 2 borden
  6. 2 limonadeglazen
  7. 4 blaadjes gelatine
  8. schaaltje
  9. koud water
  10. heet water uit de kraan
  11. maatbeker

Wat gebeurt er?

Bij het afkoelen vormt gelatine met water een gel. In het glas met de banaan is daardoor een puddinkje ontstaan. In het glas met de kiwi’s is het mengsel nog vloeibaar. In kiwi’s zitten enzymen die ervoor zorgen dat de gelatine geen gel vormt. In bananen zitten deze enzymen niet, daarom kan de gelatine wel een gel vormen. Met bananen kun je dus lekkere taartjes en pudding maken, maar met kiwi’s niet.

Wist je dat…

  • verse ananas, papaja en vijgen ook deze enzymen bevatten waardoor gelatine geen gel kan vormen met water?
  • gelatine wordt gemaakt uit de botten en de huid van dieren?
  • gelatine ook gebruikt wordt voor het maken van snoepjes, medicijnen en make-up?
  • Soortgelijke proefjes

    vreemd-mengsel

    Proef: Vreemd mengsel

    Onderzoek of het mengsel van maïzena in water vast of vloeibaar is.
    Lees meer
    Stripje Dragend water

    Proef: Dragend water

    Kan een paperclip blijven drijven?
    Lees meer
    haargel

    Proef: Haargel

    Maak je eigen haargel.
    Lees meer
    proefjeM&Magie

    Proef: M&Magie

    Zie kleuren lopen
    Lees meer
    waterig

    Proef: Waterig

    Toon aan of ergens water in zit met custardpoeder.
    Lees meer