Menu

Proef: Pudding?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. banaan
  2. 2 kiwi’s
  3. 2 vorken
  4. 2 lepels
  5. 2 borden
  6. 2 limonadeglazen
  7. 4 blaadjes gelatine
  8. schaaltje
  9. koud water
  10. heet water uit de kraan
  11. maatbeker

Wat gebeurt er?

Bij het afkoelen vormt gelatine met water een gel. In het glas met de banaan is daardoor een puddinkje ontstaan. In het glas met de kiwi’s is het mengsel nog vloeibaar. In kiwi’s zitten enzymen die ervoor zorgen dat de gelatine geen gel vormt. In bananen zitten deze enzymen niet, daarom kan de gelatine wel een gel vormen. Met bananen kun je dus lekkere taartjes en pudding maken, maar met kiwi’s niet.

Wist je dat…

  • verse ananas, papaja en vijgen ook deze enzymen bevatten waardoor gelatine geen gel kan vormen met water?
  • gelatine wordt gemaakt uit de botten en de huid van dieren?
  • gelatine ook gebruikt wordt voor het maken van snoepjes, medicijnen en make-up?
  • Soortgelijke proefjes

    proejeAppeltaart

    Proef: Wel of geen appeltaart?

    Kun je appeltaart maken zonder appel?
    Lees meer
    Stripje Caleidofoon

    Proef: Caleidofoon

    Maak van drie smartphones een caleidoscoop!
    Lees meer
    verfmaken

    Proef: Verf maken? Een eitje!

    Maak zelf verf met eigeel, water en crêpepapier.
    Lees meer
    Stripje Etend waspoeder

    Proef: Etend waspoeder

    Hoe werkt waspoeder eigenlijk?
    Lees meer
    Stripje Dragend water

    Proef: Dragend water

    Kan een paperclip blijven drijven?
    Lees meer
    lipgloss

    Proef: Lipgloss

    Maak lipgloss met honing, amandelolie en vaseline.
    Lees meer