Menu

Proef: Pudding?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. banaan
  2. 2 kiwi’s
  3. 2 vorken
  4. 2 lepels
  5. 2 borden
  6. 2 limonadeglazen
  7. 4 blaadjes gelatine
  8. schaaltje
  9. koud water
  10. heet water uit de kraan
  11. maatbeker

Wat gebeurt er?

Bij het afkoelen vormt gelatine met water een gel. In het glas met de banaan is daardoor een puddinkje ontstaan. In het glas met de kiwi’s is het mengsel nog vloeibaar. In kiwi’s zitten enzymen die ervoor zorgen dat de gelatine geen gel vormt. In bananen zitten deze enzymen niet, daarom kan de gelatine wel een gel vormen. Met bananen kun je dus lekkere taartjes en pudding maken, maar met kiwi’s niet.

Wist je dat…

  • verse ananas, papaja en vijgen ook deze enzymen bevatten waardoor gelatine geen gel kan vormen met water?
  • gelatine wordt gemaakt uit de botten en de huid van dieren?
  • gelatine ook gebruikt wordt voor het maken van snoepjes, medicijnen en make-up?
  • Soortgelijke proefjes

    ijsklontjeinolie

    Proef: IJsklontje in olie

    Onderzoek of ijsklontjes drijven of zinken in slaolie.3
    Lees meer
    ontwerptshirt

    Proef: Ontwerp je eigen t-shirt

    Versier een T-shirt met watervaste stift en ethanol.
    Lees meer
    geheimeboodschap

    Proef: Geheime boodschap

    Maak een onzichtbare tekening met citroensap, die je later weer zichtbaar maakt.
    Lees meer
    Peperenzoutscheiden

    Proef: Peper en zout scheiden

    Scheid peper van zout met een ballon.
    Lees meer
    zilverpoetsen

    Proef: Zilver poetsen

    Laat zilveren voorwerpen glimmen zonder te poetsen.
    Lees meer
    schilderenmetbloem

    Proef: Schilderen met bloem

    Maak zelf verf met bloem en verschillende soorten kleurstoffen.
    Lees meer