Menu

Proef: Pudding?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. banaan
  2. 2 kiwi’s
  3. 2 vorken
  4. 2 lepels
  5. 2 borden
  6. 2 limonadeglazen
  7. 4 blaadjes gelatine
  8. schaaltje
  9. koud water
  10. heet water uit de kraan
  11. maatbeker

Wat gebeurt er?

Bij het afkoelen vormt gelatine met water een gel. In het glas met de banaan is daardoor een puddinkje ontstaan. In het glas met de kiwi’s is het mengsel nog vloeibaar. In kiwi’s zitten enzymen die ervoor zorgen dat de gelatine geen gel vormt. In bananen zitten deze enzymen niet, daarom kan de gelatine wel een gel vormen. Met bananen kun je dus lekkere taartjes en pudding maken, maar met kiwi’s niet.

Wist je dat…

  • verse ananas, papaja en vijgen ook deze enzymen bevatten waardoor gelatine geen gel kan vormen met water?
  • gelatine wordt gemaakt uit de botten en de huid van dieren?
  • gelatine ook gebruikt wordt voor het maken van snoepjes, medicijnen en make-up?
  • Soortgelijke proefjes

    Knallendekurken

    Proef: Knallende kurken

    Schiet de kurk van een fles met azijn en zuiveringszout.
    Lees meer
    zoeteijsthee

    Proef: Zoete ijsthee

    Onderzoek of suiker anders smaakt als je het oplost in hete of koude thee.
    Lees meer
    Ballonopstok

    Proef: Ballon op stok

    Prik een ballon door met een satéprikker zonder dat de ballon leegloopt.
    Lees meer
    Stripje Dragend water

    Proef: Dragend water

    Kan een paperclip blijven drijven?
    Lees meer
    proefjeDeegklei

    Proef: Deegklei

    Maak je eigen deegklei!
    Lees meer
    vuurvastewaterballon

    Proef: Vuurvaste waterballon

    Laat zien dat een ballon met water erin niet klapt als je er een brandende lucifer onder houdt.
    Lees meer