Menu

Proef: Pudding?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. banaan
  2. 2 kiwi’s
  3. 2 vorken
  4. 2 lepels
  5. 2 borden
  6. 2 limonadeglazen
  7. 4 blaadjes gelatine
  8. schaaltje
  9. koud water
  10. heet water uit de kraan
  11. maatbeker

Wat gebeurt er?

Bij het afkoelen vormt gelatine met water een gel. In het glas met de banaan is daardoor een puddinkje ontstaan. In het glas met de kiwi’s is het mengsel nog vloeibaar. In kiwi’s zitten enzymen die ervoor zorgen dat de gelatine geen gel vormt. In bananen zitten deze enzymen niet, daarom kan de gelatine wel een gel vormen. Met bananen kun je dus lekkere taartjes en pudding maken, maar met kiwi’s niet.

Wist je dat…

  • verse ananas, papaja en vijgen ook deze enzymen bevatten waardoor gelatine geen gel kan vormen met water?
  • gelatine wordt gemaakt uit de botten en de huid van dieren?
  • gelatine ook gebruikt wordt voor het maken van snoepjes, medicijnen en make-up?
  • Soortgelijke proefjes

    Koeienuier

    Proef: Koeienuier

    Blaas een rubber handschoen op met schoonmaakazijn en zuiveringszout.
    Lees meer
    blingbling

    Proef: Bling bling

    Maak zelf kristallen met bakpoeder.
    Lees meer
    dansenderozijnen

    Proef: Dansende rozijnen

    Laat rozijnen dansen met azijn en soda.
    Lees meer
    Stripje Toffethee

    Proef: Toffeethee

    Zie hoe snel toffee oplost!
    Lees meer
    Stripje Vette veren

    Proef: Vette veren

    Hoe blijft een pinguïn droog?
    Lees meer
    Ballonopstok

    Proef: Ballon op stok

    Prik een ballon door met een satéprikker zonder dat de ballon leegloopt.
    Lees meer