Menu

Proef: Pudding?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. banaan
  2. 2 kiwi’s
  3. 2 vorken
  4. 2 lepels
  5. 2 borden
  6. 2 limonadeglazen
  7. 4 blaadjes gelatine
  8. schaaltje
  9. koud water
  10. heet water uit de kraan
  11. maatbeker

Wat gebeurt er?

Bij het afkoelen vormt gelatine met water een gel. In het glas met de banaan is daardoor een puddinkje ontstaan. In het glas met de kiwi’s is het mengsel nog vloeibaar. In kiwi’s zitten enzymen die ervoor zorgen dat de gelatine geen gel vormt. In bananen zitten deze enzymen niet, daarom kan de gelatine wel een gel vormen. Met bananen kun je dus lekkere taartjes en pudding maken, maar met kiwi’s niet.

Wist je dat…

  • verse ananas, papaja en vijgen ook deze enzymen bevatten waardoor gelatine geen gel kan vormen met water?
  • gelatine wordt gemaakt uit de botten en de huid van dieren?
  • gelatine ook gebruikt wordt voor het maken van snoepjes, medicijnen en make-up?
  • Soortgelijke proefjes

    Doorzichtigei

    Proef: Doorzichtig ei

    Los de schaal van een ei op in schoonmaakazijn.
    Lees meer
    ontwerptshirt

    Proef: Ontwerp je eigen t-shirt

    Versier een T-shirt met watervaste stift en ethanol.
    Lees meer
    schilderenmetbloem

    Proef: Schilderen met bloem

    Maak zelf verf met bloem en verschillende soorten kleurstoffen.
    Lees meer
    proef_schuimkunst

    Proef: Schuimkunst

    Maak een mooie tekening met scheerschuim.
    Lees meer
    Hovercraft

    Proef: Hovercraft

    Maak je eigen hovercraft!
    Lees meer

    Proef: Roomijs maken

    Nederlanders eten per persoon zo’n zeven liter ijs per jaar. Dit is echter niets vergeleken met de Amerikanen die...
    Lees meer