Menu

Proef: Pudding?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. banaan
  2. 2 kiwi’s
  3. 2 vorken
  4. 2 lepels
  5. 2 borden
  6. 2 limonadeglazen
  7. 4 blaadjes gelatine
  8. schaaltje
  9. koud water
  10. heet water uit de kraan
  11. maatbeker

Wat gebeurt er?

Bij het afkoelen vormt gelatine met water een gel. In het glas met de banaan is daardoor een puddinkje ontstaan. In het glas met de kiwi’s is het mengsel nog vloeibaar. In kiwi’s zitten enzymen die ervoor zorgen dat de gelatine geen gel vormt. In bananen zitten deze enzymen niet, daarom kan de gelatine wel een gel vormen. Met bananen kun je dus lekkere taartjes en pudding maken, maar met kiwi’s niet.

Wist je dat…

  • verse ananas, papaja en vijgen ook deze enzymen bevatten waardoor gelatine geen gel kan vormen met water?
  • gelatine wordt gemaakt uit de botten en de huid van dieren?
  • gelatine ook gebruikt wordt voor het maken van snoepjes, medicijnen en make-up?
  • Soortgelijke proefjes

    proefjeIJsklontje

    Proef: Hangend ijsklontje

    Water bevriezen buiten de ijskast, kan dat?!
    Lees meer
    Doorzichtigei

    Proef: Doorzichtig ei

    Los de schaal van een ei op in schoonmaakazijn.
    Lees meer
    Kettingreactie

    Proef: Kettingreactie

    Giet vloeistof van de ene in de andere beker en verander zo steeds de kleur van de vloeistof.
    Lees meer
    Rodespinazie

    Proef: Rode spinazie?

    Onderzoek of de kleurstof in spinazie groen of rood is.
    Lees meer
    proefjeBioplastic

    Proef: Maak bioplastic

    Maak je eigen bioplastic!
    Lees meer