Menu

Proef: Pudding?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. banaan
  2. 2 kiwi’s
  3. 2 vorken
  4. 2 lepels
  5. 2 borden
  6. 2 limonadeglazen
  7. 4 blaadjes gelatine
  8. schaaltje
  9. koud water
  10. heet water uit de kraan
  11. maatbeker

Wat gebeurt er?

Bij het afkoelen vormt gelatine met water een gel. In het glas met de banaan is daardoor een puddinkje ontstaan. In het glas met de kiwi’s is het mengsel nog vloeibaar. In kiwi’s zitten enzymen die ervoor zorgen dat de gelatine geen gel vormt. In bananen zitten deze enzymen niet, daarom kan de gelatine wel een gel vormen. Met bananen kun je dus lekkere taartjes en pudding maken, maar met kiwi’s niet.

Wist je dat…

  • verse ananas, papaja en vijgen ook deze enzymen bevatten waardoor gelatine geen gel kan vormen met water?
  • gelatine wordt gemaakt uit de botten en de huid van dieren?
  • gelatine ook gebruikt wordt voor het maken van snoepjes, medicijnen en make-up?
  • Soortgelijke proefjes

    suikerwater

    Proef: Suikerwater

    Stapel verschillend gekleurde laagjes suikerwater op elkaar.
    Lees meer
    sterkwater

    Proef: Sterk water?

    Ontdek wat er gebeurt als je afwasmiddel in water doet.
    Lees meer
    plakkenmetmelk

    Proef: Plakken met melk

    Maak zelf lijm met water, melkpoeder, azijn en bakpoeder.
    Lees meer
    proefjeSlurpendewortels

    Proef: Slurpende wortels

    Zie hoe planten en bomen water 'drinken'
    Lees meer
    vuurvastewaterballon

    Proef: Vuurvaste waterballon

    Laat zien dat een ballon met water erin niet klapt als je er een brandende lucifer onder houdt.
    Lees meer
    proejeAppeltaart

    Proef: Wel of geen appeltaart?

    Kun je appeltaart maken zonder appel?
    Lees meer