Menu

Spreekbeurt over kauwgom

Print Friendly, PDF & Email

Aan kauwgom valt veel te onderzoeken. En er is veel over te vertellen. En … kauwgom kom je overal tegen: in winkels, monden, schooletuis en op straat. Kauwgom is dus een goed onderwerp voor een spreekbeurt.

Proefje: Bubbelgumtest
kauwgom kauwenkopie
In deze proef onderzoek je wat er met het gewicht van de kauwgom gebeurt als je deze kauwt. Je kunt dit proefje makkelijk in de klas doen tijdens je spreekbeurt. Je kunt zelfs elke klasgenoot zijn of haar eigen proefje laten uitvoeren. Er zijn namelijk niet veel spullen voor nodig. Bekijk de proef Bubbelgumtest maar eens.

Let op! Er staat bij het proefje ook een link naar een kinderpagina over kauwgom. Hierop staat een strip, proef, puzzel en weetje over kauwgom. Daar heb je voor je spreekbeurt misschien ook nog iets aan.

Twee filmpjes: Hoe maak je kauwgom?30471815_s kauwgom
Een korte en een langere, beide heel leuk om te zien.

  • Het korte filmpje gaat vooral over klapkauwgom en hoe die gemaakt wordt.
  • Het wat langere filmpje leert je veel meer over kauwgom. Bijvoorbeeld over smaken en kleuren, maar ook de favoriete kauwgoms in verschillende landen van de wereld.

Nog twee kauwgomuitdagingen
Je kunt over kauwgom nog veel meer vragen stellen. Al die vragen kun je weer proberen te beantwoorden met behulp van een onderzoekje (proefje) of door op te zoeken. Twee voorbeelden, die je aan het eind van je spreekbeurt met je klas kunt bespreken:

  • Kauwgom kan nare vlekken in je kleding geven. Die vlekken laten zich lastig verwijderen. Hoe zou je kunnen onderzoeken op welke manier je kauwgomvlekken kunt verwijderen?
  • Op het schoolplein, op tramhaltes, op treinperrons, … overal kom je uitgespuugde kauwgom tegen. En die resten blijven daar plakken. Denk eens na over hoe je dit probleem zou kunnen oplossen!

Foto Kauwgom: olegdoroshin / 123RF Stockfoto