Menu

Toelichting voor leerkrachten en ouders

Spreekbeurt-met-een-proefje is een onderdeel van de website Expedition Chemistry. Het biedt ideeën voor spreekbeurten op school voor kinderen van 9 – 12 jaar. De onderwerpen hebben allemaal betrekking op alledaagse producten en/of processen. Kenmerkend is dat in elk spreekbeurtidee een proefje centraal staat. In de proefjes onderzoekt of maakt de leerling iets, waarover hij of zij dan in de klas vertelt.

Chemie is overal
Centrum JongerenCommunicatie Chemie maakt al meer dan 20 jaar jonge mensen enthousiast voor chemie. We vatten chemie daarin breed op. Het beperkt zich niet tot laboratoria, reageerbuizen, fabrieken en reactoren, maar chemie is overal! In de keuken, in de doe-het-zelf-winkel, in de apotheek en voor de make-up-spiegel.

 

20 jaar terugkoppeling: proefjes!
Sinds 2005 biedt c3 spreekbeurtondersteuning aan. In de afgelopen 10 jaar hebben veel leerlingen een spreekbeurt over chemie gehouden gebruikmakend van ideeën en materialen van c3. Uiteraard ontvingen we ook reacties van leerlingen, leerkrachten en ouders. Daaruit bleek dat chemie een mooie kapstok is voor een spreekbeurt, maar dat er één ding helemaal uit springt: zelf proefjes doen.

Proefjes populair
De populariteit van de proeven is geen verrassing. Dat merkten we ook al door de geweldige belangstelling voor de c3-proevenwaaier, die met steun van veel bedrijven en instellingen elk jaar verschijnt. In schooljaar 2014-2015 vonden 80.000 waaiers hun weg naar (hoofdzakelijk) het onderwijs. De formule van de waaier is simpel: 10 proeven of experimenten die een leerling (soms met een beetje hulp van ouder of leerkracht) zelf met eenvoudige middelen kan uitvoeren.

Onderwijsmiddelen van c3
Natuurlijk hopen we dat jij ook enthousiast wordt voor chemie, chemie in het onderwijs en het doen van onderzoeken. Als dat zo is kijk dan eens op de pagina voor volwassenen van Expedition Chemistry.

Terugkoppeling? Graag!
Heb je naar aanleiding van deze site vragen of ideeën? Of wil je je ervaringen met ons delen? We horen graag van je! Mail naar kids@c3.nl of bel 070 – 337 87 88.