Menu

Chemische uitstapjes

Hieronder vind je enkele tips voor leuke uitstapjes die je met de klas of in de vakantie kunt doen:*

Het Nederlands Watermuseum, Arnhem
Het Nederlands Watermuseum is een eigentijds en interactief museum dat alle aspecten van zoet water zichtbaar maakt. Het is een écht doe-museum waar je bijvoorbeeld een tochtje kunt maken door het riool, een prachtige film over water kunt bekijken, maar waar jij en je kinderen ook van alles te weten kunnen komen over dijkbeheer, drinkwater, grondwater of watergebruik in Nederland en de rest van de wereld.

NEMO, Amsterdam
NEMO is het grootste science center van Nederland; een educatieve attractie waar kinderen op speelse wijze kennismaken met eenwereld vol wetenschap en technologie. NEMO neemt hen mee op een ontdekkingsreis tussen fantasie en werkelijkheid.

Museum Boerhaave, Leiden
Als nationale schatkamer van het wetenschappelijk bedrijf toont Museum Boerhaave ruim 400 jaar uitbreiding van kennis. In 24 zalen over twee verdiepingen  volg je de ontwikkelingen in diverse wetenschappen. De nadruk ligt op bijdragen uit Nederland.

Ontdekplek (4-12 jaar), Velsen, Landsmeer, Amsterdam, Heemskerk en Haarlem
Bij de Ontdekplek kunnen kinderen kiezen uit een honderdtal technische activiteiten kiezen variërend van metselen met kleine steentjes tot het maken van een soort eigen meccano. De zelfgemaakte producten kunnen na afloop mee naar huis worden genomen.

Ontdekhoek (4-14 jaar), Amsterdam, Rotterdam, Den Bosch, Zwolle en Sittard
De Ontdekhoek is een grote werkplaats waar je kunt kiezen uit meer dan 30 proefjes. Zoals: ontdekken hoe je met zware keien snelstromend water kunt tegenhouden, van een aardappel chips kan maken, foto’s in een donkere kamer kan ontwikkelen, snelle zeilbootjes kan maken, heerlijk ruikende zeepjes…

Jeugdlab, Utrecht
Wetenschap speelt zich onder je neus af. Daarom is bij de inrichting van het Jeugdlab gekozen voor een huiselijke sfeer. Zo is er een woonkamer, een keuken en een badkamer waar bezoekers kennismaken met uiteenlopende verschijnselen rond het thema ‘zien’.

Naturalis, Leiden
Het museum heeft een unieke natuurhistorische collectie. Een parade van fossielen vertelt over de geschiedenis van de aarde en de ontwikkeling van leven. Een model van een DNA-molecuul van enkele meters lengte laat zien hoe DNA in elkaar zit. Het museum biedt nog veel meer in haar permanente en tijdelijke tentoonstellingen waarbij ook de handen uit de mouwen moeten worden gestoken.

Discovery Center Continium, Kerkrade
Hier ontdek je wat wetenschap en techniek voor jouw leven kan betekenen.

 

* Centrum JongerenCommunicatie Chemie is geen belanghebbende in bovenstaande organisaties. De aanbeveling van deze uitstapjes is gebaseerd op de vergelijkbare doelstellingen van de organisaties en Centrum JongerenCommunicatie Chemie.