Menu

Wat is chemie?

Print Friendly, PDF & Email

Chemie, ook wel scheikunde genoemd, gaat over het maken, onderzoeken, ontwerpen en analyseren van materialen. Bijvoorbeeld glas uit zand maken, nieuwe medicijnen onderzoeken, nieuwe kunststoffen ontwerpen (voor kogelvrije vesten) of de werking van smeermiddelen (zoals olie of fietssmeer) analyseren.

Om materialen met de gewenste eigenschappen te ontwerpen, bijvoorbeeld een supersterke kabel of een brandwerende stof voor een brandweeruniform, veranderen chemici de kleinste deeltjes van een materialen met behulp van chemische reacties. Ook maken chemici mengsels met de gewenste eigenschappen, zoals (af)wasmiddel, mayonaise of verf, door verschillende stoffen in bepaalde verhoudingen met elkaar te mengen. Daarnaast analyseren en controleren chemici welk materiaal en hoeveel ervan ergens in zit.

Chemie in je dagelijkse leven
Je weet het misschien niet, maar elke dag heb je met chemie te maken. Een auto rijdt met behulp van een chemische reactie en ook als je loopt, fietst of zelfs gewoon ademt gebeuren er in je lichaam allerlei chemische reacties.

Ook wanneer je wast kom je in aanraking met chemie. Je maakt je fris en schoon voor een nieuwe dag met behulp van chemische producten. Tandpasta, haargel, shampoo en crèmes zijn resultaten van een chemisch mengproces.
Of als je een regenjas aantrekt in de regen; dankzij chemische processen is je regenjas waterafstotend en word jij niet nat. Dit zijn maar enkele voorbeelden. Alles wat je om je heen ziet bevat chemie en dat kun je onderzoeken.