Menu

Proef: Wel of geen appeltaart?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. 4 cream crackers (bijvoorbeeld van LU)
  2. Schaaltje dat in de magnetron kan
  3. Theelepel
  4. 1 theelepel wijnsteenzuurbakpoeder (cream of tartar, te koop bij de natuurwinkel en de toko)
  5. 3 theelepels suiker
  6. 1 theelepel kaneel
  7. Eetlepel
  8. Water
  9. Magnetron

Wat gebeurt er?

Je hebt een taartje gemaakt dat naar appeltaart smaakt, zonder appels! Chemici kunnen de smaak van appels namaken zonder dat ze daar echte appels voor gebruiken. Die appelsmaakstof heet een kunstmatige smaakstof. De suiker in combinatie met het zuur uit het wijnsteenzuurbakpoeder geeft een appelsmaak. Samen met de kaneel en de crackers krijg je de smaak van appeltaart. Proef het zelf!

Tips:

• Gebruik de keukenmachine om de crackers te verkruimelen.
• Voeg extra suiker, wijnsteenzuurbakpoeder of kaneel toe, totdat jij vindt dat jouw taartje het meest naar appeltaart smaakt. Je kunt ook een theelepel halvarine of citroensap toevoegen voor een romig of juist fris effect.

Soortgelijke proefjes

warmenkoudwater

Proef: Warm en koud water

Onderzoek of kleurstof sneller oplost in warm water of koud water.
Lees meer
Peperenzoutscheiden

Proef: Peper en zout scheiden

Scheid peper van zout met een ballon.
Lees meer
ontwerptshirt

Proef: Ontwerp je eigen t-shirt

Versier een T-shirt met watervaste stift en ethanol.
Lees meer
Rodespinazie

Proef: Rode spinazie?

Onderzoek of de kleurstof in spinazie groen of rood is.
Lees meer
bruisendeballen

Proef: Bruisende ballen

Maak je eigen bruisballen voor in bad.
Lees meer