Menu

Proef: Wel of geen appeltaart?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. 4 cream crackers (bijvoorbeeld van LU)
  2. Schaaltje dat in de magnetron kan
  3. Theelepel
  4. 1 theelepel wijnsteenzuurbakpoeder (cream of tartar, te koop bij de natuurwinkel en de toko)
  5. 3 theelepels suiker
  6. 1 theelepel kaneel
  7. Eetlepel
  8. Water
  9. Magnetron

Wat gebeurt er?

Je hebt een taartje gemaakt dat naar appeltaart smaakt, zonder appels! Chemici kunnen de smaak van appels namaken zonder dat ze daar echte appels voor gebruiken. Die appelsmaakstof heet een kunstmatige smaakstof. De suiker in combinatie met het zuur uit het wijnsteenzuurbakpoeder geeft een appelsmaak. Samen met de kaneel en de crackers krijg je de smaak van appeltaart. Proef het zelf!

Tips:

• Gebruik de keukenmachine om de crackers te verkruimelen.
• Voeg extra suiker, wijnsteenzuurbakpoeder of kaneel toe, totdat jij vindt dat jouw taartje het meest naar appeltaart smaakt. Je kunt ook een theelepel halvarine of citroensap toevoegen voor een romig of juist fris effect.

Soortgelijke proefjes

Stripje Smeltgel

Proef: Smeltgel

Laat gel verdwijnen!
Lees meer
Stripje Toffethee

Proef: Toffeethee

Zie hoe snel toffee oplost!
Lees meer
Stripje Dragend water

Proef: Dragend water

Kan een paperclip blijven drijven?
Lees meer
plakkenmetmelk

Proef: Plakken met melk

Maak zelf lijm met water, melkpoeder, azijn en bakpoeder.
Lees meer
bruisendeballen

Proef: Bruisende ballen

Maak je eigen bruisballen voor in bad.
Lees meer
colafontein

Proef: Colafontein

Maak een fontein van cola met mentos.
Lees meer