Menu

Proef: Wel of geen appeltaart?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. 4 cream crackers (bijvoorbeeld van LU)
  2. Schaaltje dat in de magnetron kan
  3. Theelepel
  4. 1 theelepel wijnsteenzuurbakpoeder (cream of tartar, te koop bij de natuurwinkel en de toko)
  5. 3 theelepels suiker
  6. 1 theelepel kaneel
  7. Eetlepel
  8. Water
  9. Magnetron

Wat gebeurt er?

Je hebt een taartje gemaakt dat naar appeltaart smaakt, zonder appels! Chemici kunnen de smaak van appels namaken zonder dat ze daar echte appels voor gebruiken. Die appelsmaakstof heet een kunstmatige smaakstof. De suiker in combinatie met het zuur uit het wijnsteenzuurbakpoeder geeft een appelsmaak. Samen met de kaneel en de crackers krijg je de smaak van appeltaart. Proef het zelf!

Tips:

• Gebruik de keukenmachine om de crackers te verkruimelen.
• Voeg extra suiker, wijnsteenzuurbakpoeder of kaneel toe, totdat jij vindt dat jouw taartje het meest naar appeltaart smaakt. Je kunt ook een theelepel halvarine of citroensap toevoegen voor een romig of juist fris effect.

Soortgelijke proefjes

Stripje Glitterbol

Proef: Glitterbol

Maak je eigen glitterbol!
Lees meer
warmenkoudwater

Proef: Warm en koud water

Onderzoek of kleurstof sneller oplost in warm water of koud water.
Lees meer
hardofzachtwater

Proef: Hard of zacht water?

Onderzoek of zeep schuimt in hard water.
Lees meer
Stripje Dragend water

Proef: Dragend water

Kan een paperclip blijven drijven?
Lees meer
vreemd-mengsel

Proef: Vreemd mengsel

Onderzoek of het mengsel van maïzena in water vast of vloeibaar is.
Lees meer