Menu

Proef: Wel of geen appeltaart?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. 4 cream crackers (bijvoorbeeld van LU)
  2. Schaaltje dat in de magnetron kan
  3. Theelepel
  4. 1 theelepel wijnsteenzuurbakpoeder (cream of tartar, te koop bij de natuurwinkel en de toko)
  5. 3 theelepels suiker
  6. 1 theelepel kaneel
  7. Eetlepel
  8. Water
  9. Magnetron

Wat gebeurt er?

Je hebt een taartje gemaakt dat naar appeltaart smaakt, zonder appels! Chemici kunnen de smaak van appels namaken zonder dat ze daar echte appels voor gebruiken. Die appelsmaakstof heet een kunstmatige smaakstof. De suiker in combinatie met het zuur uit het wijnsteenzuurbakpoeder geeft een appelsmaak. Samen met de kaneel en de crackers krijg je de smaak van appeltaart. Proef het zelf!

Tips:

• Gebruik de keukenmachine om de crackers te verkruimelen.
• Voeg extra suiker, wijnsteenzuurbakpoeder of kaneel toe, totdat jij vindt dat jouw taartje het meest naar appeltaart smaakt. Je kunt ook een theelepel halvarine of citroensap toevoegen voor een romig of juist fris effect.

Soortgelijke proefjes

schoonwater

Proef: Schoon water

Maak vervuild water weer schoon.
Lees meer
sterkwater

Proef: Sterk water?

Ontdek wat er gebeurt als je afwasmiddel in water doet.
Lees meer
ploffendemais -aanp

Proef: Ploffende maïs

Maak popcorn van maïs.
Lees meer
Doorzichtigei

Proef: Doorzichtig ei

Los de schaal van een ei op in schoonmaakazijn.
Lees meer
proefjeZoetofzurematten

Proef: Zoete of zure matten?

Test of een zure mat echt zuur is.
Lees meer
Knallendekurken

Proef: Knallende kurken

Schiet de kurk van een fles met azijn en zuiveringszout.
Lees meer