Menu

Proef: Zoete of zure matten?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Rodekool
  2. Pan
  3. Water
  4. Vergiet
  5. Zure mat
  6. 4 doorzichtige glazen
  7. 2 eetlepels

Let op:

Na enkele dagen bederft het rodekoolsap. Je kunt porties vers rodekoolsap invriezen en later gebruiken voor andere proefjes.

Wat gebeurt er?

Het rodekoolsap is rozerood geworden na het toevoegen van het vocht van de zure mat. De kleurstof in rodekoolsap is heel bijzonder en kan in meerdere kleuren voorkomen. De kleurstof is paarsblauw maar in zure oplossingen kleurt hij rozerood. Een zure mat smaakt zuur, maar tegelijkertijd ook zoet. In een zure mat zit citroenzuur en appelzuur. Deze voedingszuren zorgen voor de zure smaak en maken de zure mat dus echt zuur!

Tip:

In plaats van rodekoolsap kun je ook rode druivensap gebruiken.

Soortgelijke proefjes

Koeienuier

Proef: Koeienuier

Blaas een rubber handschoen op met schoonmaakazijn en zuiveringszout.
Lees meer
proefjeCitroenbatterij

Proef: Citroenbatterij

Laat een lampje branden op citroenen!
Lees meer
plakkenmetmelk

Proef: Plakken met melk

Maak zelf lijm met water, melkpoeder, azijn en bakpoeder.
Lees meer
proefjeBrooddaarzitwatin

Proef: Brood, daar zit wat in

Ontdek dat je met brood kunt gummen!
Lees meer
geheimeboodschap

Proef: Geheime boodschap

Maak een onzichtbare tekening met citroensap, die je later weer zichtbaar maakt.
Lees meer
Rodespinazie

Proef: Rode spinazie?

Onderzoek of de kleurstof in spinazie groen of rood is.
Lees meer