Menu

Proef: Zoete of zure matten?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Rodekool
  2. Pan
  3. Water
  4. Vergiet
  5. Zure mat
  6. 4 doorzichtige glazen
  7. 2 eetlepels

Let op:

Na enkele dagen bederft het rodekoolsap. Je kunt porties vers rodekoolsap invriezen en later gebruiken voor andere proefjes.

Wat gebeurt er?

Het rodekoolsap is rozerood geworden na het toevoegen van het vocht van de zure mat. De kleurstof in rodekoolsap is heel bijzonder en kan in meerdere kleuren voorkomen. De kleurstof is paarsblauw maar in zure oplossingen kleurt hij rozerood. Een zure mat smaakt zuur, maar tegelijkertijd ook zoet. In een zure mat zit citroenzuur en appelzuur. Deze voedingszuren zorgen voor de zure smaak en maken de zure mat dus echt zuur!

Tip:

In plaats van rodekoolsap kun je ook rode druivensap gebruiken.

Soortgelijke proefjes

suikerwater

Proef: Suikerwater

Stapel verschillend gekleurde laagjes suikerwater op elkaar.
Lees meer
Ballonraket

Proef: Ballonraket

Maak een raket van een ballon!
Lees meer
Stripje Dragend water

Proef: Dragend water

Kan een paperclip blijven drijven?
Lees meer
onderofbovenwater

Proef: Onder of boven water?

Stapel vloeistoffen van verschillende dichtheid in een glas of buisje.
Lees meer
Peperenzoutscheiden

Proef: Peper en zout scheiden

Scheid peper van zout met een ballon.
Lees meer
proefjeDeegklei

Proef: Deegklei

Maak je eigen deegklei!
Lees meer