Menu

Proef: Zoete of zure matten?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Rodekool
  2. Pan
  3. Water
  4. Vergiet
  5. Zure mat
  6. 4 doorzichtige glazen
  7. 2 eetlepels

Let op:

Na enkele dagen bederft het rodekoolsap. Je kunt porties vers rodekoolsap invriezen en later gebruiken voor andere proefjes.

Wat gebeurt er?

Het rodekoolsap is rozerood geworden na het toevoegen van het vocht van de zure mat. De kleurstof in rodekoolsap is heel bijzonder en kan in meerdere kleuren voorkomen. De kleurstof is paarsblauw maar in zure oplossingen kleurt hij rozerood. Een zure mat smaakt zuur, maar tegelijkertijd ook zoet. In een zure mat zit citroenzuur en appelzuur. Deze voedingszuren zorgen voor de zure smaak en maken de zure mat dus echt zuur!

Tip:

In plaats van rodekoolsap kun je ook rode druivensap gebruiken.

Soortgelijke proefjes

Doorzichtigei

Proef: Doorzichtig ei

Los de schaal van een ei op in schoonmaakazijn.
Lees meer
Kettingreactie

Proef: Kettingreactie

Giet vloeistof van de ene in de andere beker en verander zo steeds de kleur van de vloeistof.
Lees meer
Stripje Toffethee

Proef: Toffeethee

Zie hoe snel toffee oplost!
Lees meer
dansenderozijnen

Proef: Dansende rozijnen

Laat rozijnen dansen met azijn en soda.
Lees meer
Groeiende ballen

Proef: Groeiende ballen

Laat meelballen groeien!
Lees meer