Menu

Proef: Zoete of zure matten?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Rodekool
  2. Pan
  3. Water
  4. Vergiet
  5. Zure mat
  6. 4 doorzichtige glazen
  7. 2 eetlepels

Let op:

Na enkele dagen bederft het rodekoolsap. Je kunt porties vers rodekoolsap invriezen en later gebruiken voor andere proefjes.

Wat gebeurt er?

Het rodekoolsap is rozerood geworden na het toevoegen van het vocht van de zure mat. De kleurstof in rodekoolsap is heel bijzonder en kan in meerdere kleuren voorkomen. De kleurstof is paarsblauw maar in zure oplossingen kleurt hij rozerood. Een zure mat smaakt zuur, maar tegelijkertijd ook zoet. In een zure mat zit citroenzuur en appelzuur. Deze voedingszuren zorgen voor de zure smaak en maken de zure mat dus echt zuur!

Tip:

In plaats van rodekoolsap kun je ook rode druivensap gebruiken.

Soortgelijke proefjes

ingeklapteballon

Proef: Ingeklapte ballon

Laat een ballon inklappen door de lucht in de ballon af te koelen.
Lees meer
aardappelpower

Proef: Aardappelpower

Onderzoek het verschil tussen een rauwe en een gekookte aardappel.
Lees meer
zoeteijsthee

Proef: Zoete ijsthee

Onderzoek of suiker anders smaakt als je het oplost in hete of koude thee.
Lees meer
hardofzachtwater

Proef: Hard of zacht water?

Onderzoek of zeep schuimt in hard water.
Lees meer
reuzegummi

Proef: Reuzegummi

Laat een gombeertje 4x zo groot worden.
Lees meer
waterig

Proef: Waterig

Toon aan of ergens water in zit met custardpoeder.
Lees meer