Menu

Proef: Zoete of zure matten?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Rodekool
  2. Pan
  3. Water
  4. Vergiet
  5. Zure mat
  6. 4 doorzichtige glazen
  7. 2 eetlepels

Let op:

Na enkele dagen bederft het rodekoolsap. Je kunt porties vers rodekoolsap invriezen en later gebruiken voor andere proefjes.

Wat gebeurt er?

Het rodekoolsap is rozerood geworden na het toevoegen van het vocht van de zure mat. De kleurstof in rodekoolsap is heel bijzonder en kan in meerdere kleuren voorkomen. De kleurstof is paarsblauw maar in zure oplossingen kleurt hij rozerood. Een zure mat smaakt zuur, maar tegelijkertijd ook zoet. In een zure mat zit citroenzuur en appelzuur. Deze voedingszuren zorgen voor de zure smaak en maken de zure mat dus echt zuur!

Tip:

In plaats van rodekoolsap kun je ook rode druivensap gebruiken.

Soortgelijke proefjes

proefjeBrooddaarzitwatin

Proef: Brood, daar zit wat in

Ontdek dat je met brood kunt gummen!
Lees meer
rodekool

Proef: Rode kool?

Verander de kleur van rodekoolsap met zuren en basen.
Lees meer
rustroest

Proef: Rust roest

Onderzoek wat er nodig is voor het maken van roest.
Lees meer
proefjePudding

Proef: Pudding?

Weet wat je in je pudding stopt!
Lees meer
proefjeDorstig

Proef: Dorstig

Zie hoe zand water opneemt!
Lees meer
haargel

Proef: Haargel

Maak je eigen haargel.
Lees meer