Menu

Proef: Zoete of zure matten?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Rodekool
  2. Pan
  3. Water
  4. Vergiet
  5. Zure mat
  6. 4 doorzichtige glazen
  7. 2 eetlepels

Let op:

Na enkele dagen bederft het rodekoolsap. Je kunt porties vers rodekoolsap invriezen en later gebruiken voor andere proefjes.

Wat gebeurt er?

Het rodekoolsap is rozerood geworden na het toevoegen van het vocht van de zure mat. De kleurstof in rodekoolsap is heel bijzonder en kan in meerdere kleuren voorkomen. De kleurstof is paarsblauw maar in zure oplossingen kleurt hij rozerood. Een zure mat smaakt zuur, maar tegelijkertijd ook zoet. In een zure mat zit citroenzuur en appelzuur. Deze voedingszuren zorgen voor de zure smaak en maken de zure mat dus echt zuur!

Tip:

In plaats van rodekoolsap kun je ook rode druivensap gebruiken.

Soortgelijke proefjes

lavalamp

Proef: Lavalamp

Maak je eigen lavalamp met water, slaolie en een vitamine C bruistablet.
Lees meer
zonnemelk

Proef: Zonnemelk

Ontdek welke kleur melk in water heeft als je er met een zaklamp op schijnt.
Lees meer
Melkbeeldje

Proef: Melk + azijn = beeldje

Maak met melk en azijn een beeldje.
Lees meer
zeepkunst

Proef: Zeepkunst

Maak je eigen zeepjes in leuke vormpjes.
Lees meer
ontwerptshirt

Proef: Ontwerp je eigen t-shirt

Versier een T-shirt met watervaste stift en ethanol.
Lees meer