Menu

Proef: Zoete of zure matten?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Rodekool
  2. Pan
  3. Water
  4. Vergiet
  5. Zure mat
  6. 4 doorzichtige glazen
  7. 2 eetlepels

Let op:

Na enkele dagen bederft het rodekoolsap. Je kunt porties vers rodekoolsap invriezen en later gebruiken voor andere proefjes.

Wat gebeurt er?

Het rodekoolsap is rozerood geworden na het toevoegen van het vocht van de zure mat. De kleurstof in rodekoolsap is heel bijzonder en kan in meerdere kleuren voorkomen. De kleurstof is paarsblauw maar in zure oplossingen kleurt hij rozerood. Een zure mat smaakt zuur, maar tegelijkertijd ook zoet. In een zure mat zit citroenzuur en appelzuur. Deze voedingszuren zorgen voor de zure smaak en maken de zure mat dus echt zuur!

Tip:

In plaats van rodekoolsap kun je ook rode druivensap gebruiken.

Soortgelijke proefjes

proefjeDorstig

Proef: Dorstig

Zie hoe zand water opneemt!
Lees meer
Knallendekurken

Proef: Knallende kurken

Schiet de kurk van een fles met azijn en zuiveringszout.
Lees meer
reuzegummi

Proef: Reuzegummi

Laat een gombeertje 4x zo groot worden.
Lees meer
zoeteijsthee

Proef: Zoete ijsthee

Onderzoek of suiker anders smaakt als je het oplost in hete of koude thee.
Lees meer
Koeienuier

Proef: Koeienuier

Blaas een rubber handschoen op met schoonmaakazijn en zuiveringszout.
Lees meer
proefjeCitroenbatterij

Proef: Citroenbatterij

Laat een lampje branden op citroenen!
Lees meer