Menu

Proef: Zoete of zure matten?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Rodekool
  2. Pan
  3. Water
  4. Vergiet
  5. Zure mat
  6. 4 doorzichtige glazen
  7. 2 eetlepels

Let op:

Na enkele dagen bederft het rodekoolsap. Je kunt porties vers rodekoolsap invriezen en later gebruiken voor andere proefjes.

Wat gebeurt er?

Het rodekoolsap is rozerood geworden na het toevoegen van het vocht van de zure mat. De kleurstof in rodekoolsap is heel bijzonder en kan in meerdere kleuren voorkomen. De kleurstof is paarsblauw maar in zure oplossingen kleurt hij rozerood. Een zure mat smaakt zuur, maar tegelijkertijd ook zoet. In een zure mat zit citroenzuur en appelzuur. Deze voedingszuren zorgen voor de zure smaak en maken de zure mat dus echt zuur!

Tip:

In plaats van rodekoolsap kun je ook rode druivensap gebruiken.

Soortgelijke proefjes

Stripje Etend waspoeder

Proef: Etend waspoeder

Hoe werkt waspoeder eigenlijk?
Lees meer
proefjePudding

Proef: Pudding?

Weet wat je in je pudding stopt!
Lees meer
Hovercraft

Proef: Hovercraft

Maak je eigen hovercraft!
Lees meer
sterkwater

Proef: Sterk water?

Ontdek wat er gebeurt als je afwasmiddel in water doet.
Lees meer
Rodespinazie

Proef: Rode spinazie?

Onderzoek of de kleurstof in spinazie groen of rood is.
Lees meer
Ballonopstok

Proef: Ballon op stok

Prik een ballon door met een satéprikker zonder dat de ballon leegloopt.
Lees meer