Menu

Proef: Zoete of zure matten?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Rodekool
  2. Pan
  3. Water
  4. Vergiet
  5. Zure mat
  6. 4 doorzichtige glazen
  7. 2 eetlepels

Let op:

Na enkele dagen bederft het rodekoolsap. Je kunt porties vers rodekoolsap invriezen en later gebruiken voor andere proefjes.

Wat gebeurt er?

Het rodekoolsap is rozerood geworden na het toevoegen van het vocht van de zure mat. De kleurstof in rodekoolsap is heel bijzonder en kan in meerdere kleuren voorkomen. De kleurstof is paarsblauw maar in zure oplossingen kleurt hij rozerood. Een zure mat smaakt zuur, maar tegelijkertijd ook zoet. In een zure mat zit citroenzuur en appelzuur. Deze voedingszuren zorgen voor de zure smaak en maken de zure mat dus echt zuur!

Tip:

In plaats van rodekoolsap kun je ook rode druivensap gebruiken.

Soortgelijke proefjes

vuurvastewaterballon

Proef: Vuurvaste waterballon

Laat zien dat een ballon met water erin niet klapt als je er een brandende lucifer onder houdt.
Lees meer
waterstroom

Proef: Waterstroom

Maak zelf de lucht uit het zwembad na.
Lees meer
Peperenzoutscheiden

Proef: Peper en zout scheiden

Scheid peper van zout met een ballon.
Lees meer
Rodespinazie

Proef: Rode spinazie?

Onderzoek of de kleurstof in spinazie groen of rood is.
Lees meer
blingbling

Proef: Bling bling

Maak zelf kristallen met bakpoeder.
Lees meer
proef_schuimkunst

Proef: Schuimkunst

Maak een mooie tekening met scheerschuim.
Lees meer