Menu

Proef: Zoete of zure matten?

Print Friendly, PDF & Email

Wat heb je nodig?

  1. Rodekool
  2. Pan
  3. Water
  4. Vergiet
  5. Zure mat
  6. 4 doorzichtige glazen
  7. 2 eetlepels

Let op:

Na enkele dagen bederft het rodekoolsap. Je kunt porties vers rodekoolsap invriezen en later gebruiken voor andere proefjes.

Wat gebeurt er?

Het rodekoolsap is rozerood geworden na het toevoegen van het vocht van de zure mat. De kleurstof in rodekoolsap is heel bijzonder en kan in meerdere kleuren voorkomen. De kleurstof is paarsblauw maar in zure oplossingen kleurt hij rozerood. Een zure mat smaakt zuur, maar tegelijkertijd ook zoet. In een zure mat zit citroenzuur en appelzuur. Deze voedingszuren zorgen voor de zure smaak en maken de zure mat dus echt zuur!

Tip:

In plaats van rodekoolsap kun je ook rode druivensap gebruiken.

Soortgelijke proefjes

waterstroom

Proef: Waterstroom

Maak zelf de lucht uit het zwembad na.
Lees meer
zilverpoetsen

Proef: Zilver poetsen

Laat zilveren voorwerpen glimmen zonder te poetsen.
Lees meer
Onderwatervulkaan

Proef: Onderwatervulkaan

Ontdek waar warmte naar toe gaat!
Lees meer
Hovercraft

Proef: Hovercraft

Maak je eigen hovercraft!
Lees meer
ijsklontjeinolie

Proef: IJsklontje in olie

Onderzoek of ijsklontjes drijven of zinken in slaolie.3
Lees meer